Modernare. Elnätet på Mälaröarna ska uppdateras och bli mer modernt, lovar Ellevio. Foto: Stefan Källstigen

Så ska det bli färre strömavbrott på Mälaröarna

Efter en vinter med flera strömavbrott ska situationen på Mälaröarna bli bättre. Ellevio planerar nämligen en storsatsning på Ekerös elnät. "Ekerö har haft fler strömavbrott än vad som är rimligt", säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

  • Publicerad 15:29, 13 maj 2022

Årets januari var en stormig och incidentrik månad

Under flera års tid har elnätsföretaget Ellevio konstaterat att Ekeröborna drabbats svårt och ofta av strömavbrott. Efter några underhållsinsatser runt 2019 hade läget förbättrats något, men så kom vintern 2022 och situationen var som förr igen.

– Årets januari var en stormig och incidentrik månad. Det var olyckligt i termer av elförsörjning och det var flera avbrott, flera timmar långa i vissa fall, säger Jesper Liveröd.

Orsakerna till de många och långa strömavbrotten har varierat.

– Gamla elnät orsakar oftare tekniska fel, och inte sällan har felen varit väderrelaterade. Ofta är felen sedan svåra att lösa snabbt eftersom Ekerö är en ökommun där tekniker som ska felsöka och laga fel måste ta sig fram med båt.

Flera års arbete

För att lösa situationen och samtidigt undvika framtida problem inleds nu i vår en större satsning på att rusta upp elnätet.

– Vi tycker att man ska kunna lita på elförsörjningen oavsett om det är stad eller landsbygd. Alla ska kunna jobba hemma utan problem och företag ska kunna lita på att de får den ström de behöver, säger Jesper Liveröd.

Färentunabon skaffade egen lösning efter alla avbrott

Arbetet väntas pågå i fem år.

– Luftledningar kommer i den mån det går att grävas ner. Vi byter ut gamla ledningar mot ny infrastruktur, moderniserar nätstationer för el och med digitalisering kan vi bättre förebygga och förkorta avbrott.

Under året är planen att göra insatser på Munsö- och Ekerösidan (se faktaruta), men hela kommunen som gynnas av arbetet.

– Insatserna är inte isolerat av öar. Det som görs på Färingsö ska ha bäring även för strömförsörjning på Adelsö, säger Jesper Liveröd.

Lokala utmaningar

Att Mälaröarna har drabbats hårt av strömavbrott beror inte bara på gamla och luftburna ledningar.

– Det finns geografiska och topografiska utmaningar. Ekerö är mer utsatt för väder och vind än stan. Man kan inte gräva ner kablar var som helst och i vissa fall handlar det om att markägare vill inte ha förändringar på sin mark.

Förutom att förebygga och åtgärda problem har Ellevio tagit höjd för att möta framtidens behov av ett allt mer elektrifierat samhälle.

Hur kommer Mälaröbor påverkas under arbetes gång?

– Det är olika hur det märks. Vi kommer till exempel behöva dra ledningar, schakta och ibland göra arbeten som kan påverka framkomligheten. Vi vet hur frustrerande det är, men ibland måste vi göra arbete i miljöer där folk bor.

Bland annat väntas planerade strömavbrott förekomma.

– Det kan vara en kort stund upp till några timmar. I de fall vi behöver stänga av strömmen informerar vi om vad som sker. Det sker i god tid via brev, kampanjer, våra digitala kanaler och sms-tjänster, säger Jesper Liveröd.

Modernare. Elnätet på Mälaröarna ska uppdateras och bli mer modernt, lovar Ellevio. Foto: Sacharias Källdén

Då görs arbetet på öarna

Norra Munsö: Maj – oktober 2022.

Menhammar: September - december 2022.

Yttersta Rasta: Start juni 2022.

Rosenhill och Skytteholm: April - december 2022.

Liljedal/Nibbla backe: April - december 2022.

Källa: Ellevio

Visa merVisa mindre

Jesper Liveröd Foto: Ellevio

Strömlöst på Mälaröarna

Antal strömavbrott i kommunen januari – april 2022: 24.

Vanligaste orsaken: Teknsikt fel som uppstår när nätet är uttjänt och behöver uppdateras.

Då drabbades flest: 5 april, 5 900 berörda. I berörda ingår bland annat elskåp, företag och hushåll, kollektivtrafik, laddplatser. Grunden var ett fel hos Vattenfall som innebar att strömmen inte kom till Ellevio.

Längst avbrott: 30 januari, 195 minuter.

Källa: Ellevio

Visa merVisa mindre

Här är Ekerös nya kändispapegoja

Nyheter Ägaren: "Han är som en utekatt" Han har setts flyga runt i centrum och hälsade tidigare i veckan på uppe på en balkong vid Clas horn. Krokis är Ekerös nya lokalkändis.onsdag 25/5 16:57

Sommarturné för Mälarö parkour i ny tappning

Nyheter Gratis träning ute i det fria Nyfiken på att testa parkour? Det blir möjligt i sommar. I juni drar Mälarö Moves ut på sommarturné för att visa upp parkourverksamheten.onsdag 25/5 16:55

Piloter övade stridsflygning över Mälaröarna

Nyheter Stridsflygplan flög i formationer Såg du också stridsflygplanen som flög över Mälaröarna i helgen? Det var Luftstridsskolan som övade. "Våra pilotelever spelar angripare", säger kommunikationschefen Therese Åkerstedt.tisdag 24/5 9:24