Under flera års tid har elnätsföretaget Ellevio konstaterat att Ekeröborna drabbats svårt och ofta av strömavbrott. Efter några underhållsinsatser runt 2019 hade läget förbättrats något, men så kom vintern 2022 och situationen var som förr igen.

– Årets januari var en stormig och incidentrik månad. Det var olyckligt i termer av elförsörjning och det var flera avbrott, flera timmar långa i vissa fall, säger Jesper Liveröd.

Orsakerna till de många och långa strömavbrotten har varierat.

– Gamla elnät orsakar oftare tekniska fel, och inte sällan har felen varit väderrelaterade. Ofta är felen sedan svåra att lösa snabbt eftersom Ekerö är en ökommun där tekniker som ska felsöka och laga fel måste ta sig fram med båt.

Flera års arbete

För att lösa situationen och samtidigt undvika framtida problem inleds nu i vår en större satsning på att rusta upp elnätet.

– Vi tycker att man ska kunna lita på elförsörjningen oavsett om det är stad eller landsbygd. Alla ska kunna jobba hemma utan problem och företag ska kunna lita på att de får den ström de behöver, säger Jesper Liveröd.

https://www.mitti.se/nyheter/farentunabon-skaffade-egen-losning-efter-alla-avbrott/repvee!B65lUzk4zYobLj3dDeKFHg/

Arbetet väntas pågå i fem år.

– Luftledningar kommer i den mån det går att grävas ner. Vi byter ut gamla ledningar mot ny infrastruktur, moderniserar nätstationer för el och med digitalisering kan vi bättre förebygga och förkorta avbrott.

Under året är planen att göra insatser på Munsö- och Ekerösidan (se faktaruta), men hela kommunen som gynnas av arbetet.

– Insatserna är inte isolerat av öar. Det som görs på Färingsö ska ha bäring även för strömförsörjning på Adelsö, säger Jesper Liveröd.

Lokala utmaningar

Att Mälaröarna har drabbats hårt av strömavbrott beror inte bara på gamla och luftburna ledningar.

– Det finns geografiska och topografiska utmaningar. Ekerö är mer utsatt för väder och vind än stan. Man kan inte gräva ner kablar var som helst och i vissa fall handlar det om att markägare vill inte ha förändringar på sin mark.

Förutom att förebygga och åtgärda problem har Ellevio tagit höjd för att möta framtidens behov av ett allt mer elektrifierat samhälle.

Hur kommer Mälaröbor påverkas under arbetes gång?

– Det är olika hur det märks. Vi kommer till exempel behöva dra ledningar, schakta och ibland göra arbeten som kan påverka framkomligheten. Vi vet hur frustrerande det är, men ibland måste vi göra arbete i miljöer där folk bor.

Bland annat väntas planerade strömavbrott förekomma.

– Det kan vara en kort stund upp till några timmar. I de fall vi behöver stänga av strömmen informerar vi om vad som sker. Det sker i god tid via brev, kampanjer, våra digitala kanaler och sms-tjänster, säger Jesper Liveröd.