Så ska den lilla klubben behålla sina spelare

Spelarflykt till storklubbarna redan från 9-årsåldern slår hårt mot de mindre breddklubbarna i stan. Ibland tvingas man lägga ner hela lag då spelarna blir för få. Nu gör Essinge IK en målmedveten satsning på att försöka öka och bibehålla antalet ungdomsspelare i klubben.

  • Publicerad 07:01, 2 sep 2018

– Vi märker av det här i nästan varje årskull. Försvinner ett par spelare, ofta är det ju toppspelare, så kan det gå ganska fort sedan, säger Emil Didrikson, styrelsemedlem i Essinge IK och en av föräldratränarna i P08-laget.
Essinge IK och de andra mindre klubbarna i stan har ofta stora spelargrupper i de allra yngsta lagen, men tappar sedan spelare samtidigt som allt fler behövs för att få fullt lag till matcher då man går från 5-manna till 7-manna och senare 9–manna och 11-mannaspel.


Storklubbarnas dragningskraft hot mot de små


Två P08-lag har blivit ett

– Som vi i P08 till exempel, vi hade 24 spelare när vi körde 5-manna men nu när vi spelar första året i 7-manna är vi nere på 14. Det funkar, men tappar vi ett par till så blir det sårbart, och sedan ska vi upp och spela 9-manna, säger Emil Didrikson.

Emil Didrikson, styrelseledamot och pojklagstränare i Essinge IK, på Essinge IP. Foto: Pekka Pääkkö

Essinge IK hade två P08-lag i våras men har nu slagit ihop dem till ett. Frågan är vad den lilla klubben ska göra när man bara har ett lag kvar, och ingen hopslagning kan rädda situationen.

Allt yngre spelare byter klubb

Det är inget nytt fenomen att små lokala klubbar förlorar spelare till storklubbar som BP, Hammarby, AIK och Djurgården. Men åtminstone Essinge IK har sett att det börjar gå allt längre ner i åldrarna.

– Det känns så dumt när barn åker över hela stan när vi har Essinge IP här, säger Emil Didriksson.

Nyligan försvann åtta spelare ”på ett bräde” från Essinge IK:s P06- och P07-lag. Då började klubben prata om vad man kan göra för att vända utvecklingen och behålla fler spelare längre.

”Vissa årskullar håller ihop länge”

I sommar har Essinge IK arrangerat fotbollscamper för nästan 200 barn på Essinge IP. Överskottet ska i höst investeras i tränarutbildningar för föräldrar och spelare i klubbens äldre ungdomslag.
– Vi har sett redan nu att vissa årskullar håller ihop länge om de har engagerade ledare och kunniga tränare. Nu har vi föräldratränare ända upp till 13–14-årsåldern och det är väldigt olika hur stor kunskap de har. Om vi kan utbilda fler föräldrar och dessutom utbilda egna juniorspelare som kan hjälpa till och träna de yngre så kan vi behålla fler spelare och ha lag kvar även när det blir 9- och 11-manna, säger Emil Didrikson.

”Vi måste ta hand om alla”

En sådan ”lyckad” Essinge-årskull som redan nu går mot den allmänna trenden är P05:orna. Laget består av 18 spelare och de spelar i två serier, svår och medel, i Sankt Eriks-Cupen.

– Vi förstod tidigt att vi måste ta hand om alla – nya spelare, de på medelnivå, och de som är bäst. Det har lyckats och nu är alla på så gott som samma nivå. Vi spelar inte för resultaten utan för glädje och utveckling, och av det har vi fått bra resultat av bara farten, säger Petri Miettinen, en av lagets tränare.

Flera lag sårbara för ytterligare spelartapp

Trots svårigheterna, framför allt över de magiska 13–15 år, så har Essinge IK i dag pojk- och flicklag i de flesta årskullar ända upp till 16–18 år, berättar Emil Didrikson. Men det är en tuff kamp och många av lagen är sårbara för ytterligare spelartapp.
– Tappen sker i båda ändarna. De som inte är så motiverade slutar och de som är extra motiverade går till storklubbar.
Varför går de?
– De vill nog ha mer utmaning, träna mer, spela fler matcher, spela mot bättre lag och kanske även ha bättre kvalitet på träningarna.

Essinge IK bildades den 8 juni 1919. Under åren har klubben främst varit verksam inom lagidrotterna fotboll, bandy, handboll och ishockey men även friidrott, cykel, bordtennis och simning. Foto: Tomas Stark

Bristen på plantider försvårar möjligheten att träna mer, men med bättre utbildade tränare hoppas Essinge IK, som i dag har drygt 300 spelare i tolv lag i Sankt Eriks-Cupen, åtminstone att ingen ska välja att lämna klubben för att få bättre kvalitet på sina träningar.