Under måndagen den 23 maj tog kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) ett ordförandebeslut som berör kriget i Ukraina.

Kommunen ska låta utreda vilka förutsättningar som finns för att betala ut ersättning till privatpersoner som tar emot flyktingar från Ukraina i sina hem.

36 000 har sökt skydd

Runt 36 000 Ukrainska medborgare har sökt skydd i Sverige till följd av kriget i Ukraina. Dessa har också fått uppehållstillstånd med stöd av EU:s massflyktsdirektiv.

I och med detta omfattas de inte av socialtjänstslagen. Upplands-Bro och andra kommuner kan trots det bevilja stöd i form av boende och ekonomisk ersättning. Men däremot får Upplands-Bro ingen ersättning av Migrationsverket för detta.

Ersättning utreds

Nu vill kommunen utreda förutsättningarna för, och konsekvenserna av, att betala ut ersättning till de privatpersoner i Upplands-Bro som öppnar sina hem och erbjuder bostäder för de som är på flykt och kommit till kommunen.

Många vill hjälpa

– Många Upplands-Brobor vill hjälpa till, men det kan vara svårt att som privatperson bära hela kostnaden som det innebär att erbjuda bostad till en familj på flykt. Därför vill vi utreda vilka möjligheter kommunen har för att stötta våra invånare i detta, och hur det i så fall bör hanteras inom organisationen, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande, i en kommentar.

Politisk enighet

Oppositionsrådet Camilla Janson (S) berättar att den politiska enigheten är stor vad det gäller att Upplands-Bro på olika sätt ska vara med och ge stöd till de som flyr krigets Ukraina.

– Att undersöka om kommunen kan bistå med ekonomiskt stöd är en väg för att stödja privatpersoner som vill och kan hjälpa till med bostad, säger Camilla Janson.