Så ska de förlorade gosedjuren hitta hem

Ett nytt konstverk i Bagarmossen ska hjälpa den som tappat en vante, en mössa eller kanske ett kärt gosedjur att finna rätt på det igen. – Tanken är att de sorgliga tragedierna ska få ett lyckligt slut, säger arkitekten Katarina Bonnevier.

  • Publicerad 17:22, 17 mar 2016

Om du tappat bort en vante eller kanske ett gosedjur i Bagarmossen kommmer det nu kanske bli lättare att finna den inge.

Bagisbon Gunilla Edemo var föräldraledig och funderade över fenomenet med borttappade vantar och snuttefiltar som kom fram i tö.

– Speciellt om man ser ett gosedjur så kan man förstå att det är en stor tragedi bakom, säger Gunilla Edemo, som annars är verksam som dramaturg och verksamhetsutvecklare vid Riksteatern.

Bagisborna är sedan länge engagerade i att hänga upp saker de hittar på närmaste gren och Gunilla Edemo tänkte att det borde finnas en plats som bygger vidare på detta. Hon presenterade sin idé för Katarina Bonnevier som arbetar som konstnär och arkitekt, och hon hakade genast på.

– Våra liv är uppbyggda kring de små berättelserna. Och jag tänkte att det vore roligt att skapa en plats där de små vardagstragedierna får utspela sig, omhändertas och leva vidare, säger hon.

De skissade på ett förslag på ett hjälpsamt konstverk som hyllades i Facebook-gruppen Bagis!. Även Stockholmshems projekt Bagarmossen Smartup gillade förslaget och det som först bara var en idé under en skogspromenad ska bli ett verkligt konstverk.

Hitteblomster, som det konstverket kommer att heta, är en ”evigt blommande rabatt” som ska placeras vid anslagstavlan vid Bagarmossens tunnelbana.

– Först funderade vi på ett paraply där man kunde hänga saker under. Men vi ville att formspråket skulle vara vardagligt. Så året runt kommer det finnas en blomsterrabatt i Bagis. Anslagstavlan används också redan i dag för att hänga upp borttappade saker, säger Katarina Bonnevier.

Konstverket är skapat i armeringsjärn av metallhantverkaren Miriam Johannesson i verkstan hos kollektivet Svart på Ljusnevägen i Bagarmossen. På de orangea knopparna eller utstickande grenarna är det tänkt att borttappade saker ska hängas upp. Hela projektet finansieras av Bagarmossen Smartup.

Den 8 april har konstverket invigning. Skaparna bakom kommer att finnas på plats och bjuda på fika.

– Vi hoppas att Hitteblomster kan bli en del av Bagis. Det finns ju redan olika hållpunkter som tårtan. Men vi vill att Hitteblomster ska bli den självklara platsen man går till om man tappat bort något, säger Gunilla Edemo.