Isolerade. Ovan är några exempel på bidrag som visar hur vardagen kan se ut under coronakrisen. Till höger syns bildarkivarie Karolina Hedström. Foto: Privat

Så ska coronakrisen dokumenteras i Järfälla

Vad hände dig under coronakrisen? Det vill Järfälla kommun arkivera för framtiden. Nu samlar de in bilder, texter och filmer för att dokumentera Järfällabornas erfarenheter och berättelser.

  • Publicerad 11:49, 6 maj 2020

Det kan vara en bild på någon som jobbar hemifrån i kavaj och pyjamasbyxor.

Målet är att skapa ett tidsdokument för framtiden och en plats där lokalbor kan dela med sig av erfarenheterna de upplever under den rådande krisen.

– Det blir ett kollektivt minne och ett bidrag till kulturen i Järfälla om hur det var under coronakrisen, säger Karolina Hedström, kommunens bildarkivarie.

Järfällabornas bidrag till tidsdokumentet tas emot på fler plattformar: kommunens hemsida, via mejl och bildarkivets Instagram (se faktaruta).

Bidragen laddas sedan upp för allmänhetens beskådan i kommunens kanaler.

Har fått in bidrag

Karolina Hedström berättar att de redan fått ett antal bidrag. Exempelvis om hur en person har firat en äldre förälders födelsedag, och ett annat från en Järfällabo som är hemma med barnen.

Alla bidrag är välkomna, säger Karolina Hedström.

– Det är här också ett sätt att mötas, i den här tiden när vi inte kan träffas. Jag tror att det här kan vara ett sätt att hantera det här och skapa en samhörighet.

Vad har du för tips?

– Tidstypiska bilder, och symboliska för just corona. Allting är välkommet, men detaljer är alltid roliga. Det kan vara en bild på någon som jobbar hemifrån i kavaj och pyjamasbyxor. Det går bra med en kort text, eller bara en selfie från någon som vill säga hej. Det personliga är viktigt, det tror jag är bra att lyfta fram när vi är isolerade.

Så lämnar du ett bidrag

Om du vill berätta hur din vardag är under coronakrisen går det att skicka både texter, bilder och filmer till Järfälla kommun genom följande kanaler. Berättelserna visas offentligt på bland annat instagram och bildarkivets hemsida.

www.jarfalla.se/bildarkiv

Instagram: @jarfallabildarkiv

Mejl: Karolina.hedstrom@jarfalla.se

Visa merVisa mindre