Sundbyberg är den kommun som har femte högsta andelen laddbara fordon i hela Sverige. 15,4 procent av det registrerade bilbeståndet i kommunen är laddbara, då är även tjänstebilar inräknade.

Under tredje kvartalet 2021 var dessutom 78 procent av alla nyregistrerade personbilar i Sundbyberg laddbara, enligt nyhetssajten Newsworthy.

Externa aktörer

Men det finns bara fem publika laddplatser i hela kommunen att ladda bilen på. Det är långt från målet på 0,1 laddplatser per laddningsbart fordon.

För ett år sedan berättade Mitt i att staden hoppades på att flera externa aktörer skulle vilja sätta upp laddstolpar i Sundbyberg – detta eftersom staden inte får sälja el på allmän platsmark.

Och nu kan nya laddstolpar vara på gång, efter att fyra aktörer visat intresse. Staden kommer att skriva avtal med de aktörer som får godkänt på sökt plats utifrån stadens bedömningskriterier och av nätägaren Vattenfall för nya eluttag.

– Just nu har vi ansökningar som omfattar totalt 128 p-platser, skriver Sundbybergs stads trafikchef, Michael Stjärnekull i ett mejl.

Om det blir 128 nya laddstolpar klarar man stadens målsättning, om att det på allmän platsmark ska finnas minst 0.1 laddplatser per laddningsbara fordon registrerade i Sundbyberg.

De flesta ansökningar gäller gator i centrala Sundbyberg söder om Tulegatan, men det finns även ansökningar för andra platser i Storskogen och Rissne.

Ungefär hälften ligger i stadens mest centrala områden som kan komma att påverkas av utbyggnaden av Sundbybergs Nya Stadskärna/tunnelförläggningen av Mälarbanan vilket försvårar långsiktiga etableringar.

När ungefär tror ni att man kan få upp de första stolparna?

– Vi hoppas att vi kan få beslut om etablering på de första ärendena under sista kvartalet 2021 och att vi då kan ha en etablering på plats under första halvan av 2022, skriver Michael Stjärnekull i ett mejl.

Ismael Yusuf kör en elhybrid på jobbet och tycker det funkar bra. Han menar på att han skulle köpa en elbil privat om det fanns fler laddplatser i området.

– Där jag bor i Rissne finns det inga laddstolpar vad jag vet. Finns det fler möjligheter att ladda skulle jag lätt köpa en elbil, säger han.