Laddbar. Ismael Yusuf har en laddbar bil i tjänsten. Dagsläget har han valt att inte köpa en elbil privat då det inte finns några laddstolpar där han bor. Foto: Claudio Britos

Så ska bristen på laddstolpar lösas

Nya siffror visar att fler sundbybergare väljer att köra laddbara fordon. Trots det finns det är det brist på laddplatser i Sundbyberg. Nu hoppas staden kunna skriva avtal med externa aktörer för att få till nya laddstolpar.

  • Publicerad 16:00, 10 nov 2021

Finns det fler möjligheter att ladda skulle jag lätt köpa en elbil

Sundbyberg är den kommun som har femte högsta andelen laddbara fordon i hela Sverige. 15,4 procent av det registrerade bilbeståndet i kommunen är laddbara, då är även tjänstebilar inräknade.

Under tredje kvartalet 2021 var dessutom 78 procent av alla nyregistrerade personbilar i Sundbyberg laddbara, enligt nyhetssajten Newsworthy.

Externa aktörer

Men det finns bara fem publika laddplatser i hela kommunen att ladda bilen på. Det är långt från målet på 0,1 laddplatser per laddningsbart fordon.

För ett år sedan berättade Mitt i att staden hoppades på att flera externa aktörer skulle vilja sätta upp laddstolpar i Sundbyberg – detta eftersom staden inte får sälja el på allmän platsmark.

Och nu kan nya laddstolpar vara på gång, efter att fyra aktörer visat intresse. Staden kommer att skriva avtal med de aktörer som får godkänt på sökt plats utifrån stadens bedömningskriterier och av nätägaren Vattenfall för nya eluttag.

– Just nu har vi ansökningar som omfattar totalt 128 p-platser, skriver Sundbybergs stads trafikchef, Michael Stjärnekull i ett mejl.

Om det blir 128 nya laddstolpar klarar man stadens målsättning, om att det på allmän platsmark ska finnas minst 0.1 laddplatser per laddningsbara fordon registrerade i Sundbyberg.

De flesta ansökningar gäller gator i centrala Sundbyberg söder om Tulegatan, men det finns även ansökningar för andra platser i Storskogen och Rissne.

Ungefär hälften ligger i stadens mest centrala områden som kan komma att påverkas av utbyggnaden av Sundbybergs Nya Stadskärna/tunnelförläggningen av Mälarbanan vilket försvårar långsiktiga etableringar.

När ungefär tror ni att man kan få upp de första stolparna?

– Vi hoppas att vi kan få beslut om etablering på de första ärendena under sista kvartalet 2021 och att vi då kan ha en etablering på plats under första halvan av 2022, skriver Michael Stjärnekull i ett mejl.

Ismael Yusuf kör en elhybrid på jobbet och tycker det funkar bra. Han menar på att han skulle köpa en elbil privat om det fanns fler laddplatser i området.

– Där jag bor i Rissne finns det inga laddstolpar vad jag vet. Finns det fler möjligheter att ladda skulle jag lätt köpa en elbil, säger han.

Befintliga laddplatser

Det finns privatpersoner och fastighetsägare i Sundbyberg som har laddare i sina hus.

Men publika laddpunkter där alla får ladda är i dag bara totalt fem stycken som ligger vid stadshuset och på OKQ8 Hallonbergen samt på Circle K Rissne.

Förvaltaren har 92 stycken laddplatser för sina hyresgäster och lokalhyresgäster som man hyr ut. Utöver det har det kommunala bostadsbolaget fyra laddplatser som är reserverade för bilarna i deras bilpool.

Nu hoppas staden på 128 nya laddpunkter som externa aktörer sätter upp i Rissne, centrala Sundbyberg och Storskogen.

Visa merVisa mindre

78 procent av alla nya bilar går att ladda

Under tredje kvartalet 2021 var 78 procent av alla nyregistrerade personbilar i Sundbyberg laddbara, enligt nyhetssajten Newsworthy. Av dessa var 86 procent så kallade laddhybrider. Resterande var rena elbilar. 

15,4 procenty av det totala bilbeståndet som är registrerat i Sundbybergs stad idag är laddbara bilar. I statistiken ingår tjänstebilar som registreras i den kommun företaget är registrerat i.

Källa: Newsworthy/Power Circle

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här ska äldre få träna upp sin power

Nyheter 78-årige Göran en förebild när tyngdlyftningsklubb satsar på seniorer Tekniken måste sitta innan seniorerna som ska styrketräna i Löthallen får gå på de tyngre vikterna. Men vem vet – kanske blir nybörjarna lika starka som 78-årige världsmästaren Göran Malmberg till...onsdag 24/11 1:15

Gabriella är årets lärare i Sundbyberg

Nyheter Undervisar på Viktor Rydberg gymnasium i Sumpan Hallå där, Gabriella Parezanović, förstelärare samt lärare i historia och religionskunskap på Viktor Rydberg gymnasium. Grattis! Du vann utmärkelsen Årets lärare i Sundbyberg på 2021 års lärargala.måndag 22/11 10:58