Inte så här. På grund av coronarestriktionerna blir det inget utspring för studenterna som går ut 2020. Foto: Charlotte Årling

Så ska Botkyrkas studenter firas

Det kommer att bli en skolavslutning för studenterna i Botkyrka, men fortfarande rör det sig inte om något traditionellt utspring.

  • Publicerad 16:59, 27 maj 2020

Både majoriteten och oppositionen har varit överens om att det vore kul att kunna ordna något slags studentfirande i Botkyrka, trots restriktionerna som hindrar ett mer klassiskt firande med utspring och flak.

Något som varit på tapeten är därför klassvisa avslutningsceremonier, kanske med möjlighet för släkt och vänner att följa ögonblicket live via digitala kanaler. Lösningar har stötts och blötts med de individuella skolorna, och även med grannkommuner.

Får träffa lärare

Kompromissen: Skolorna kommer hålla skolavslutningar, men det kommer inte bli några traditionella utspring. Avslutningarna hålls över flera dagar så att klasserna kan komma in en och en. De får två timmar var. Tumba gymnasium kommer exempelvis att ha sin avslutning över tre dagar.

– Vi har ju varit inne på att det inte blir något alls, på det här sättet kan de åtminstone få träffa sina lärare en sista gång. Vi förstår att det är tråkigt, men det är nödvändigt, säger Lars-Gustaf Jonsson, gymnasiechef på Botkyrka kommun.

Inga föräldrar på plats

Det har också diskuterats om det går att lösa mottagandet på något alternativt sätt. Willy Viitala (M), andre vice ordförande i utbildningsnämnden, har föreslagit att mediaeleverna på Xenter skulle livestreama ögonblicket. Det är något som rektorerna på de respektive skolorna i skrivande stund siktar på att lösa:

– Inget mottagande av föräldrar, det kan vi inte lösa, men ambitionen är att dokumentera och filma. Om det blir livestreamat eller utlagt på hemsidan vet vi inte, men ambitionen är att det ska kunna gå live.