Ramona Grapenhielm. Foto: Botkyrka kommun

Så ska Botkyrka hantera sommarvikarierna inom äldreomsorgen

Rekryteringen av sommarvikarier till Botkyrkas äldreomsorg har startat. Men vilka åtgärder har man tagit med tanke på rådande pandemi? Mitt i reder ut detta tillsammans med omsorgschefen Ramona Grapenhielm.

  • Publicerad 05:52, 30 mar 2021

Botkyrka kommun har rekryterat vikarier långt innan coronapandemin tog fart, och har fortsatt göra så även under – om än under annorlunda former.

– Alla nya vi anställer ska genomgå Socialstyrelsens utbildningar om hur det är att arbeta inom vård- och omsorg; i smittskydd och skyddsutrustning samt i basala hygienrutiner. Sedan får man en introduktion i arbetet på just den avdelning man kommer till, säger Ramona Grapenhielm, omsorgschef på kommunen.

Avstånd, avstånd, avstånd

Nu har jakten startat på sommarvikarier. Men hur väl går det ihop med Folkhälsomyndighetens råd att i största möjliga mån inte knyta nya kontakter? Speciellt inom äldrevården som i fjol var hårt drabbad nationellt?

Svaret stavas vaccin, skyddsutrustning och så klart, avstånd, avstånd, avstånd.

– Vi måste ge våra medarbetare semester – de som har slitit hela året. Men vi har som sagt en gedigen utbildning och introduktion. Vår personal använder visir och munskydd under hela arbetspasset, trots att alla boenden är vaccinerade, säger Ramona Grapenhielm.

Kommer vikarierna att erbjudas vaccin?

– I fas ett erbjöds äldre på vård- och omsorgsboende samt medarbetarna, inklusive vikarier och visstidsanställda, vaccin. De som anställs efter det ingår inte i fas ett och får sitt vaccin som övrig allmänhet.