Populärt. "Läslandet" har blivit en succé i Södertälje. Nu hoppas man på liknande resultat i Rinkeby. Foto: Stefan Tell

Så ska barn i Rinkeby peppas att läsa mer

Läsprojektet "Läslandet" från Södertälje kommer nu till Rinkeby. Upplägget är att barn och vuxna läser ihop – och spelar teater. Förhoppningen är att öka läslusten.

  • Publicerad 16:01, 26 feb 2020

Varje fredag klockan 16-18 kommer barn från tre till elva år tillsammans med medföljande vuxna hädanefter att vara välkomna till Rinkeby Folkets Hus, för att delta i Läslandet. En verksamhet som drivs av Läsfrämjarinstitutet med syfte är att göra läsningen till ett roligt och naturligt inslag i barns vardag.

– Barnen och deras vuxna kommer till våra träffar, där vi läser och gestaltar böcker på ett lekfullt sätt med hjälp av interaktiv improvisationsteater – för att skapa intresse och glädje. Målet är att läsningen ska bli en vardaglig vana för barnen, säger Marlen Eskander, verksamhetschef.

Projektet startade i Södertälje för fem år sedan och har där engagerat ett stort antal barn och föräldrar. En effektrapport som gjordes några år efter starten visade att intresset för litteratur hade ökat markant i familjerna som deltagit och många barns språkutveckling tog fart.

– Det är väldigt roligt att se resultat. Språk är makt, och i så kallade segregerade områden där det svenska språket och litteratur kanske inte kommer naturligt på samma sätt är det extra viktigt att uppmuntra till läsning och inlärning. Vi kan se att det finns ofta en läsovana i målgruppen, som vi vill hjälpa till att förändra, säger Marlen Eskander.

Får med sig böckerna hem

För att uppmuntra till läsning även i hemmet får barnen egna exemplar av böckerna, så att föräldrar och barn kan läsa tillsammans hemma.

– Föräldrarna ska vara läsande förebilder, och då är det viktigaste att få in läsvanan – helst på på svenska, men att läsa på sitt modersmål är lika viktigt och effektivt för att öka sitt ordförråd. Läsning ska inte vara som ännu en aktivitet man bockar av, utan något som ska finnas som en naturlig del i livet.

Etableringen i i Rinkeby har blivit möjlig tack vare finansiering av Gålöstiftelsen, som gör en storsatsning i Järva.

Läslandet är gratis och öppet för alla. Ingen föranmälan krävs.