OMVINKLAT. Kommunalråden Josefin Malmqvist (M) och Johan Storåkers (L) presenterade den nya inriktningen under en presskonferens på onsdagseftermiddagen. Foto: Ulrica Andersson

Så ska ambassadörerna jobba

Rissneambassadörerna byter namn till ungdomsambassadörerna – och ska rikta sig mot hela Sundbyberg. Men Rissne är tillsammans med Hallonbergen och Ör prioriterade områden.

  • Publicerad 15:36, 8 mar 2017

Någon läkare, någon jurist och så vidare

Nya utformningen av ambassadörsverksamheten kommer att tas upp till beslut i social- och arbetsmarknadsnämnden såväl som i kultur- och fritidsnämnden i slutet av mars.

Redan nu står det klart att den nya inriktningen är mer fokuserad på att få in ungdomar i arbetslivet och få ner antalet så kallade "hemmasittare".

– Sundbyberg är en fin men delad stad, präglad av segregation. I det perspektivet skapades Rissneambassadörerna. Men det behöver breddas till hela Sundbyberg, säger Johan Storåkers (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Därför byter verksamheten namn till ungdomsambassadörerna. Målen måste vara tydligare och uppföljningen mer stringent än tidigare, enligt Storåkers.

– Vi kommer fortsätta att ha ungdomar med lokal anknytning, men också rekrytera förebilder, säger Josefin Malmqvist (M), ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden.

– Det kan vara fotbollsspelare, men även andra. Någon läkare, någon jurist och så vidare, säger Johan Storåkers.

En grupp inom kommunen som funnits i flera år, "Fokus barn och unga", ska fungera som styrgrupp för den nya verksamheten. Exakt hur arbetet kommer att läggas upp får bli en tjänstemannafråga, menar politikerna.

Men målet är att få fler ambassadörer, både ungdomar och äldre förebilder inräknade, med samma budget. Detta är räknat på att en del av dem förväntas ta uppdrag på deltid. Fokus kommer att ligga mindre på fritidsaktiviteter och mer på uppsökande arbete.

Vad är en bra förebild?

– I det här fallet är det någon som ger inspiration till att växa och att känna stolthet över Sundbyberg och sitt ursprung, säger Johan Storåkers.

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40