Tuffa tider. "Vi kämpar stenhårt och gör allt vi kan för att möta världsläget", säger Frederik Zäll som driver Zälls smokehouse på Åkers kanal. Foto: Stefan Källstigen

Så ska Åkerbergas flytande Texas-krog överleva Coronan

I början av maj, mitt under pandemin öppnade Österåkersprofilen Frederik Zäll och hans vänner Texaskrogen ZällÍs smokehouse på Åkers kanal. Ett drag som krävt kreativa lösningar.

  • Publicerad 09:15, 23 okt 2020

Situationen är helt bisarr, men det är den ju för alla.

– I den värld vi levde i, innan coronan, så var det ytterst välplanerat att öppna i maj, Sedan hände det som hände, men vi hade inte någon som helst möjlighet att backa, säger Frederik Zäll.

Nej, man backar inte gärna när man planerat i fyra år, baxat hit en specialbyggd flytbrygga och byggt en helt ny krog man drömt om.

Men det blev ingen drömstart. I stället har restaurangen redan från start fått banta ambitionerna.

– Situationen är helt bisarr, men det är den ju för alla.

– VI gjorde oss av med nästan 75 procent av personalen vi hade tänkt anställa, och hälften av alla sittplatser försvann.

Röken är hjärtat i Zälls smokehouse. Här tillagas både kött och grönsaker fem dagar i veckan. "Men kapaciteten i skåpet är mycket större än den vi använder", säger Frederik Zäll. Foto: Stefan Källstigen

Frederik berättar att stjärnkrögaren Erik Lallerstedt besökt restaurangen och då berättade att det normalt tar 1 000 dagar innan en restaurang rullar av sig själv.

– Tre år. Men det är utan corona... Just nu går det åt fel håll. Folks medvetenhet och rädsla känns mer nu än under sommaren, säger han.

– Vid nästan alla bokningar får vi frågan: Är det säkert?

Noggranna kontroller

Han berättar också hur ofta och noggrant krogarna i Åkersberga kontrolleras av kommunen, jämfört med vad han får höra från Stockholms krogvärld. I Österåker får krogarna regelbundet besök av kommunens tjänstemän som kontrollerar att man håller rätt avstånd.

– Det jag känner att vi inte kan leverera än är den vision jag haft i mitt huvud: minglet och myllret av folk. Jag vill ju att det ska vara trångt i baren.

Flyter på. Utsikten är det inget fel på. Nästan om att sitta och äta på en båt. Foto: Stefan Källstigen

Den 1,2 ton tunga röken från Texas eldas med ekved och köttet röks i tolv timmar. Foto: Stefan Källstigen

I gengäld har krogen hitta nya sätt att mätta magar i Österåker. Helt nyligen började man sälja kött genom rekoringen Reko Österåker och några butiker har också visat intresse att börja sälja köttet, berättar han. Till det kommer takeaway och catering och event.

– Vi spökar ut restaurangen på halloween och kommer att ha specialmeny på Election day (presidentvalet i USA, reds anm), fars dag och Thanksgiving. Sen satsar vi förstår även på julen.

– Det är väldigt tufft. Vi försöker hålla i alla kostnader vi kan, och lyfta det som positivt. Events går bra.

Zällan skådad restauranginvigning

Mångsysslaren Frederik Zäll, från gitarr till jäsning

Född 1975

Gitarrist i Åkersbergagruppen Eskobar, bildad 1995.

Har gett ut flera kokböcker, bland annat om barbecue, grytor och streetfood.

Även skrivit ungdomsböcker.

Matbloggare och jobbat som TV-kock i TV4:s Nyhetsmorgon

Driver även mikrobryggeriet Svinninge ölkompani

Visa merVisa mindre