Så ser planerna ut för Sturekvarteret

Ny tunnelbaneuppgång, fler hyresrätter och Sturebadet i ny skrud. Efter många turer presenteras nu planerna för Sturekvarteret. – Vi är stolta och glada och jag tror att vi är i hamn nu, säger projektledaren Charlotta Rosén.

  • Publicerad 16:11, 16 maj 2017

Kvarteret där Sturegallerian ingår ska byggas om. Bland annat ska Marmorhallarna öppnas upp med en ny tunnelbaneuppgång till Östermalmstorg. Men planerna har sedan de blev kända kritiserats i olika skeden eftersom byggnader ska rivas och höjas. De senaste planerna presenteras nu och projektledaren tror att det är så här Sturekvarteret faktiskt kommer att se ut i framtiden.

– Nu är det plansamråd fram till 27 juni, sen sammanställer staden synpunkterna och utifrån dessa tittar man på detaljplanen igen och gör eventuella justeringar. Vi är stolta och glada över förslaget och jag tror att vi är i hamn nu, säger Charlotta Rosén.

Hon arbetar på uppdrag av fastighetsägaren ADIA, den statliga investeringsfond som ägs av Förenade Arabemiraten.

Enligt förslaget kommer Marmorhallarna att renoveras och öppnas upp och Sturebadet få ett nytt utseende. Och i undervåningen kommer Östermalmshallen ett stenkast bort att få en konkurrent, här blir det nämligen en stor matmarknad. Och tidigare rivningshotade byggnaden Freys Hyrverk får en mer framträdande plats i kvarteret i och med att det lågt inglasade torget mot Grev Turegatan tas bort.

Ny tunnelbaneuppgång

En av de största förändringarna är att tunnelbanan kommer att leda till Sturegallerian.

Det blir också en mängd nya hyreslägenheter, 56 stycken närmare bestämt. Främst små bostäder med upp till tre rum. De kommer att hamna i nuvarande kontorshus på Grev Turegatan som konverteras tillbaka till bostäder.

River två byggnader

Två byggnader kommer att rivas under omdaningen av kvarteret, dels ett garage från 30-talet på Grev Turegatan och ett kontorshus på Humlegårdsgatan som byggdes på 80-talet. De rivna byggnaderna kommer att ersättas av bostäder och kontorslokaler.

Ett nytt lyxigt hotell kommer också att byggas, som ska drivas av Stureplansgruppen, något som vi har skrivit om tidigare. Det får fasad mot Humlegårdsgatan, men ännu har det inget namn.

Hyresgäster får flytta internt

Omdaningen kommer att ske i två faser, den första startar 2019 och är klar 2021.

– I etapp ett är verksamheten i Sturegallerian opåverkad. Då arbetar vi i kvarteret som inte är öppet för allmänheten i dag. Efter 2021 är ambitionen att att vi ska kunna använda lokaler som färdigställts i etapp ett för hyresgäster som påverkas av etapp två, säger Charlotta Rosén.

Se förslaget i VR

I Sturegallerian kommer det att stå en paviljong där hela förslaget går att studera närmre och där man kan promenera runt i kvarteret i virtual reality. Här vill man också att Stockholmarna delar med sig av ris och ros innan synpunkterna sammanställs till ett slutgiltigt förslag.