Sedan 2010 har det pågått ett arbete med att slå ihop och förnya skolverksamheten i Enebyberg. Nu meddelar kommunen att de har en plan i sikte.

Till 2027 väntas den nya idrottshallen vara färdig, som man planerar bygga på den västra delen av fastigheten där Hagaskolan tidigare låg, då ska även elevernas nya klassrum stå klara.

Sätter ned foten

Redan till höstterminen 2022 ansöker man om bygglov att för fler paviljonger vid Idrottsvägen, där eleverna från Eneby skola ska husera.

Detta i väntan på nya klassrum där annexet står idag.

– Det är bra att vi nu sätter ned foten och kommer igång. Det här har gått fram och tillbaka under för lång tid, säger Håkan Johansson (KD), ordförande i fastighetsnämnden.

Revs efter mögel

Turerna kring skolverksamheten i Enebyberg har pågått under lång tid:

2018 revs Hagaskolan efter larm om mögelangrepp och de nuvarande paviljongerna beställdes in och upprättades på fastigheten.

Sedan kom även den politiska majoritetens besked om nedskärningar under 2019 att påverkade skolverksamheten och flera lärare slutade på kort tid i skolan.

Nu ser framtidsplanerna ut som följande. Till sommaren nästa år byggs paviljongerna ut vid Idrottsvägen.

I samband med det vill man riva eller helt renovera Eneby skolans annex för att göra plats för fyra nya klassrum.

Efter det planeras en ny klassrumsbyggnad intill Brageskolan, samt byggnationen av en ny idrottshall där Hagaskolan tidigare låg.

Tidsplanen är inte huggen i sten, men målet är att bli klar till 2027, berättar projektledare och byggnadsingenjör Johan Dath.

– Det behövs en ny detaljplan för idrottshallen och vid Brageskolan, och det är en process som är svår att förutsäga hur lång tid den kommer ta, säger han.

Utbildningsnämndens ordförande, Monica Renstig (L), hoppas att det kommer gå snabbt.  

– Vi behöver sätta igång så snart som möjligt. Vi har väntat länge, och eleverna förtjänar riktiga och moderna klassrum, säger hon.