Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror så har 66 bekräftade fall av covid-19 konstaterats i Upplands-Bro den senaste veckan. Det här är en ökning med 6 fall från föregående vecka.

Sett till Upplands-Bros befolkning har man den senaste veckan haft 220 nya fall per 100 000 invånare. Tittar man ut över Sverige och jämför med andra kommuner så är det här en ganska genomsnittlig nivå.

Sett till de senaste tre veckorna så har Upplands-Bro sammanlagt haft 515 konstaterade fall per 100 000 invånare.

Enligt uppgifter från Socialstyrelsen som sträcker sig fram till den 21 februari 2021 så har från Upplands-Bro rapporterats 40 dödsfall i covid-19. Av dessa hade 38 procent inget stöd medan 63 procent av dödsfallen inträffat på särskilt boende.

Uppehåller vi oss vid vaccinationsläget så framgår att 3,9 procent fram till och med vecka sju fått sin första av två doser vaccin mot covid-19. Det här motsvarar 881 personer av den vuxna befolkningen i Upplands-Bro. Dessa siffror inrapporteras kontinuerligt till Nationella vaccinationsregistret.

Covidutbrott på förskola i Kungsängen

Under gårdagen kunde Mitt i berätta om att ett covidutbrott drabbat förskolan Rönnbäret i Kungsängen. Från och med onsdagen så meddelades att förskolan reducerar sin verksamhet under en vecka framåt i syfte att begränsa smittspridningen.

https://www.mitti.se/nyheter/covidutbrott-pa-forskola-i-kungsangen/repubx!4iYHhQ7RSkSK7Q2uzKu9Pw/

Fem konstaterade fall fanns bland personalen och därutöver väntade två personer på sina provsvar, berättade rektor Ines Rivera.

Förskolan tar bara emot barn med speciella behov och barn till föräldrar som arbetar inom samhällsviktiga yrken under perioden då man reducerat sin verksamhet.

Läget i övriga landet

Faktum är att tendensen i Sverige när det kommer till smittspridningen är att denna är fortsatt dålig, det här sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid dagens pressträff.

– Vi ser definitivt en uppgång och det kan gå snabbt eftersom vi ökar från höga nivåer, säger han.

Drygt 690 000 vaccindoser har getts i Sverige hittills och det är i de äldre åldersgruppen man har nått flest, vilket enligt Tegnell visar att regionerna följer de uppsatta prioriteringarna.

– Vi börjar se en hel del effekter av vaccinationer nu. Ökningen av antalet fall är framfört allt bland personer som är under 65 års ålder. De äldre är skyddade bättre och bättre. Bland personer som bor på särskilda boenden minskar antalet dödsfall, och även bland alla åldersgrupper över 65. Det är en effekt av en minskande smittspridning under en tid, men även en vaccineffekt, säger Anders Tegnell.

Samtidigt är det för tidigt att ropa hej och statsepidemiologen passade på att påminna om vad som gäller för de som reser utanför Sverige under sportlovsperioden.

– Man ska testa sig när man kommer hem och upprepa testningen på dag fem. En del kan testas negativt och ändå bli sjuka efter några dagar. Det är därför viktigt att stanna hemma i sju dagar oavsett resultat.