Antalet anmälda brott har legat relativt stadigt i Danderyd. Foto: Mostphotos

Så ser brottsstatistiken ut i Danderyd

Fler våldsbrott och stölder, men färre bilinbrott. Det är resultatet av Brå:s statistik över de brott som anmälts i Danderyd.

  • Publicerad 11:35, 7 jul 2016

Brottsförebyggande rådet (Brå) har släppt statistik över hur många brott som begåtts i Sverige de senaste månaderna.

Om man ser ett halvår tillbaka är brottsligheten i Danderyd relativt oförändrad. I januari anmäldes det totalt 352 stycken brott, i juni låg den siffran på 334. Däremot skiftar det något om man ser till typen av brott.

Antalet anmälda våldsbrott gick ned i februari för att sedan gå upp igen. I juni anmäldes 25 våldsbrott, tio fler än månaden innan och flest hittills i år.

Däremot har antalet bilinbrott, som tidigare plågade kommunen sjunkit kraftigt. I början av året anmäldes runt 30 bilinbrott per månad, i juni hade det sjunkit till 7 stycken. Det har sin förklaring i att ett antal misstänkta bildelstjuvar kunde gripas i maj i år.

– Vi tror att vi reducerat deras kapacitet till att begå brott, sa Per Åkermark, kommissarie på Roslagspolisen till Mitt i i samband med att ett antal misstänkta greps tidigare i år.

Vanliga stöldbrott har till skillnad från bilinbrotten gått upp något. I juni anmäldes 152 stöldbrott i Danderyd, vilket är den högsta siffran hittills i år. Antalet alkohol- och narkotikabrott har gått ned de senaste månaderna, i april anmäldes 20 sådana, i maj 15 och i juni endast 10.

Statistiken från Brå är endast preliminär och kan komma att uppdateras.