Polisen Boxiao Pan beskriver polisarbetet som en katt- och råttalek. Foto: Most Photos/Åsa Sommarström

Så satsar polisen mot knarket i Danderyd

Knark på skolgårdar, droghandel kring centrumen och föräldrar som säger att de inte haft en aning om att deras barn tagit droger. Täbypolisen, som även verkar i Danderyd gör nu riktade insatser för att komma till rätta med drogerna bland kommunens unga.

  • Publicerad 08:51, 10 okt 2017

Polisen i Täbys lokalpolisområde (som täcker Danderyd) har trappat upp mot kriminaliteten som finns bland Danderyds unga, som Mitt i berättat om. Förutom buskörning med mopeder finns det mycket narkotika i omlopp och polisen beskriver deras arbete som en katt- och råttalek.

– De ungdomar som brukar och sysslar med narkotika flyttar på sig hela tiden. Så fort vi upptäcker dem flyttar de någon annanstans – ofta på platser där vi inte kommer in med våra bilar, som på skolgårdar och uppe i skogsdungar, säger Boxiao Pan hos Täbypolisen.

Knarkas på skolgårdar

Skolpersonal tipsar ofta polisen om att det knarkas på skolgårdar på kvällar och helger, det kan bland annat handla om tomma knarkpåsar som ungdomarna lämnat efter sig.

– Det är där själva överlämnandet sker, men kontakten upprättas via internet. De använder ofta av självraderande medier som Snapchat vilket gör deras kommunikation svår att spåra, många använder också krypteringsappar som Wickr för att skicka hemliga meddelanden till varandra.

Insatser med knarkhund

I Danderyd upplever polisen att det rör sig en del droger runt skolorna där ungdomar befinner sig. Under hösten kommer polisen att rikta speciella insatser med knarkhundar för att bekämpa problemen.

– Vårt arbete mot narkotikan är i full gång och just nu fokuserar vi på ungdomar och skolorna, gymnasieskolor främst, säger Danderyds lokalpolis, Alexander Antonian.

Trots att det finns mycket droger tror polisen inte att Danderydsborna besväras av det nämnvärt.

– Jag tror inte gemene man märker av det så mycket, det kan ske ganska öppet utan att någon lägger märke till det.

”Många föräldrar är naiva och tror inte att just deras barn sysslar med droger.”

Allt mer okej att röka på

Deras insatser handlar nu framförallt om två saker – dels att spåra av droghandeln och dels att visa sig ute i fält för att bygga relationer och informera unga om farorna. Vilket blir allt svårare när cannabis går mot att bli allt mer socialt accepterat.

– De blir påverkade av den liberala hållningen på sociala medier och att det legaliseras i andra länder. Men vi poliser poängterar framförallt den legala aspekten med droger. Att man begår en kriminell handling när man handskas med det, att man kan hamna i skuld hos säljaren och att det kan leda till bråk när man vill sluta att köpa då säljarna förlorar sin inkomstkälla, säger Boxiao Pan.

Hur reagerar föräldrarna?

– Alla föräldrar reagerar olika men de allra flesta blir chockade, många är naiva och tror inte att just deras barn sysslar med droger. Många föräldrar säger också när de sitter tillsammans med sitt barn i förhör att de haft förebyggande samtal om droger, vilket uppenbarligen inte alltid räcker.