Redo. Bromma ska få utpekade platser dit allmänheten kan vända sig vid större samhällskriser. Genrebild. Foto: Mikael Andersson

Så rustar Bromma för större samhällskriser

Bromma ska liksom stadens övriga stadsdelar få nya trygghetspunkter, center dit allmänheten kan vända sig vid större samhällskriser, som omfattande strömavbrott eller cyberattacker.

  • Publicerad 16:26, 3 jun 2022

Trygghetspunkterna ska vara i förväg kända platser dit allmänheten kan vända sig vid omfattande kriser som berör hela eller stora delar av Stockholm.

– Det kan vara stora strömavbrott som varar en vecka, vattenbortfall, en stor cyberattack, och bortfall av andra viktiga samhällsfunktioner, säger Maria Östman, trygghets- och säkerhetssamordnare i Bromma stadsdelsförvaltning.

– Alla stadsdelar ska utse trygghetspunkter, med samma innehåll, som tak över huvudet och möjlighet för allmänheten att ladda mobilen.

För Brommas del handlar det om två platser som ska pekas ut, platser som ännu inte är offentliggjorda men som kan handla om idrottshallar eller skolor. Trygghetspunkterna inrättas som en följd av kriget i Ukraina.

– Det är på grund av omvärldsläget. Överhuvudtaget accelererar staden nu med ett större fokus arbetet med civilt försvar. Vi ser till att alla som är inblandade i civilförsvaret är förberedda, säger Maria Östman.

Få korrekt information

På de här platserna ska det exempelvis gå att få information om hur länge man kan vänta sig att ett större ström- eller vattenavbrott ska pågå.

– Så att man får korrekt information. Det är jätteviktigt att man kan vända sig hit och inte behöva förlita sig på det som man kan läsa sig till exempelvis på nätet och sociala medier.

Den 30 juni ska alla stadsdelar ha meddelat Stockholms stads stadsledningskontor vilka adresser stadsdelarna utsett som trygghetspunkter. Från 2023 ska organisationen kring trygghetspunkterna vara på plats.

Att trygghetspunkterna är på plats först nästa år ser inte Maria Östman som ett problem. Enligt Östman har staden och stadsdelarna redan i dag möjlighet att ta lokaler i anspråk vid omfattande samhällskriser, för att använda som kriscenter dit allmänheten kan vända sig.

Eget ansvar

Den svenska krisberedskapen bygger på att alla tar ett gemensam ansvar för samhällets och vår egen säkerhet.

Det egna ansvaret innebär att de enskilda invånare ska vara förberedda på att kunna hantera en svår situation.

Det kan innebära att ha ett förråd av sådant som hushållet behöver, som mat, mediciner, batterier och stearinljus.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre