Badvattnet innanför tullarna ser bra ut enligt de första prov som tagits. Men trots vackert väder var det få badare vid Långholmens strandbad förra veckan. Foto: Mitt i/Arkiv

Så rent är badvattnet i innerstan

Sommarlov och semestrar står för dörren och innerstans strandbad har öppnat. Men var är det egentligen tillåtet att bada och hur rent är vattnet i stan? Häng med på Mitt i:s stora badtest. När miljö- och hälsoskyddsinspektör Jerzy Slazek i förra veckan var ute och samlade in prover vid alla officiella strandbad som öppnade 1 juni såg det fint ut.

  • Publicerad 11:40, 7 jun 2016

– Jag såg inget oroande. Inget som luktade. Men å andra sidan har säsongen för allmänheten inte startat. Den börjar först i mitten av juni. De prover jag tar nu är mera referensprover, säger Jerzy Slazek.

Man får gå till 2015 för färdiga siffror, uppgifter som beror på hur vädret varit.

– I fjol hade vi det bästa resultatet generellt sett, en förbättring med 200–300 procent. Vi hade inga stora skyfall som året innan.

Sommaren 2014 öppnade sig himlen flera gånger, vilket gav upphov till så kallad bräddning i avloppsnätet som inte hinner ta hand om allt vatten. Därmed läcker avloppsvatten ur brunnarna och sprids till badplatserna. Då kan e-colibakterier och intestinala enterokocker hamna i badvattnet.

Men det behöver inte ha varit översvämning för att så kallat fekala bakterier ska smutsa ner badviken.

– Det kan vara hundägare som inte plockar upp. Eller småbarn som badar utan att föräldrarna kollat blöjan, säger Jerzy Slazek.

Andra bakteriekällor är fågelträck och viltavföring.

Annars uppger Stockholms stad att badvattnet överlag är av god kvalitet. I förra årets mätningar låg Brunnsviksbadet, Stora Essingebadet och Tantobadet i topp bland innerstans bad. De hade godkänt på alla prov under säsongen.

På jumboplats hamnade Ekhagens strandbad vid Lappis (utan anmärkning på 70 procent av proven) och Lilla Essingebadet (86 procent).

Förra veckan syntes också något som liknade algblomning på många badplatser. Men Jerzy Slazak gav lugnande besked.

– Det är pollen, antagligen från tall och gran som blommar och inget att oroa sig för.

Algblomningen kommer på högsommaren.

– Vi börjar se det först i mitten av juli, när vattnet blivit riktigt varmt och fotosyntesen kommit i gång.

Men även om vattnet generellt är bra innanför tullarna är det inte bara att hoppa i plurret var som helst. Bad är tillåtet på de officiella strandbaden. Och faktiskt också på några utvalda kajplatser i stan där man kan bada tio meter ut i vattnet. Dessa kajplatser är till exempel vid Årstaviken nedanför Eriksdalshallen, vid Rålambshovsparken och över Norr Mälarstrand och Hornsbergs strand. I övrigt råder badförbud i innerstan.

– Det är ett generellt badförbud som grundar sig på olika säkerhetsskäl. Både för den enskilde badarens och för båttrafikens skull, säger Roland Berndt på idrottsförvaltningen.

Eftersom det rör sig om ett strikt förbud kan en fuskbadare i teorin tvingas böta. Men Lars Byström på Stockholmspolisen har aldrig rapporterat en olaglig badare under sina 42 år som polis.

– Det är inte högst prioriterat. Förbudet är mest med tanke på båttrafiken och att vi inte vill att någon skadas. Att hoppa ner i ett båtområde i innerstan är betydligt mer riskabelt än att hoppa i vid Malteholmsbadet i Hässelby, säger Lars Byström.