Isgruppen. Mathias Wellström, en av de engagerade från isgruppen, hyllar det lokala engagemanget. Foto: Anton Kyhlbäck/Privat (kollage)

Så räddades isbanan av Danderydsborna

Kritiska röster höjdes efter besked om att Danderydsvallen bara skulle få en isbana. Nu är isarna på god väg att bli klara inför vintern efter lokalt engagemang - och fler sporter kan bli aktuella på banan.

  • Publicerad 17:02, 25 aug 2020

Under den kommande vintern väntas de två isbanorna på Danderydsvallen stå klara igen. Detta efter engagemang från lokalborna, som satte press på kommunen.

I skrivande stund håller isbanorna på att byggas upp igen. Man planerar även för att det ska bli fler sporter på Danderydsvallen, då den större isen får ny grund.

– Innan var det en grusbädd. Nu blir det ett betongfundament, och där har man tänkt till från kommunen. Det kommer bli en yta för aktiviteter året runt, säger Mathias Wellström som är en av personerna bakom ”isgruppen”.

Kommunen backar – två isar återställs

I oktober förra året stod det klart att Danderydsvallen skulle få en ny ismaskin, sedan den gamla förklarats miljöfarlig, och att en hockeyrink skulle byggas.

Senare i maj kom beskedet att kommunen även skulle investera i att återställa den andra banan, och alltså backar från sitt tidigare beslut efter påtryckningar från lokalborna.

Detta efter att "Två isar ideell förening", TIIF, som drevs av en handfull lokalbor, lyckats samla ihop 753 000 kronor på 13 dagar för att rädda den andra banan.

– Att man som kommun tänker att spara in på det här när det omfattar så mycket. Folkhälsan med stress, fetma, människor mår dåligt, barn som sitter framför sina skärmar. Att då välja bort en av banorna när man ändå skulle göra en investering, det gjorde att vi engagerade oss, säger Mathias Wellström.

Pengarna har betalats tillbaka

Sedan kommunens besked om att investeringen i Danderydsvallen skulle räcka för två isbanor har två saker hänt med föreningen TIIF.

Pengarna har betalats tillbaka till bidragsgivarna och för närvarande pågår ett arbete om att avveckla föreningen, då målet är uppfyllt enligt stadgarna.

– Vi fick in över 300 bidrag. Några kids hade skickat typ nio kronor, och så var det några som bidrog med summor uppemot 100 000 kronor, berättar Mathias Wellström, och tillägger:

– Det fanns idéer om att göra något annat för Danderydsvallen med pengarna. Men det var vi tydliga med från början, att det skulle betalas tillbaka om det blev så här.

Skateboard och kickbikes

Isarna väntas bli klara till den kommande vintern. För närvarande pågår ett arbete med att möjliggöra för fler sporter på ishockeyrinken.

– Det finns ett intresse för att starta nya initiativ, säger Mathias Wellström och tillägger:

– Tanken är att ytan ska kunna användas för alternativa idrotter, såsom skateboard, kickbike, parkour eller utomhusbasket. Möjligheterna är oändliga.

Arbetsplats. De båda isarna är på god väg att bli klara på Danderydsvallen. Foto: Anton Kyhlbäck

Insamlingen till Vallens andra isbana

13 dagar tog det att få ihop 700 000 kronor.

Totalt var antalet bidragsgivare 310 stycken.

Två bidrog med 100 000 kronor var. Tre gav 50 000 kronor, tre gav 25 000 kronor och sex donerade 10 000 kronor.

Visa merVisa mindre