Polisen Caroline Edberg varnar bilägare i Täby och Danderyd för de nya fräcka metoderna. Foto: Läsarbild/Erik Lejdelin

Så plundrar tjuvarna din bil utan du märker något

Polis och försäkringsbolag varnar för ett nytt tillvägagångssätt vid bilbrott. Med ny teknik öppnas bildörren lätt och larmet tjuter inte. I Danderyd och Täby har flera BMW-ägare drabbats. – Det kommer att kosta i runda svängar 200 000 kr att få ordning på bilen igen, säger en drabbad i Stocksund.

  • Publicerad 08:07, 8 okt 2018

Täby och Danderyd har länge varit mål för de som stjäl bildelar.

Nu varnar polisen bilägare i dessa områden för att en raffinerad stöldmetod blivit vanligare under 2018. Tjuvarna använder sig av så kallade störsändare för att manipulera det låssystem som finns i modernare bilar, det vill säga där du inte behöver röra nyckeln för att öppna bildörren.

– Låt säga att målsägande har nyckeln liggande nära ytterdörren, då står de förmodligen vid dörren och hämtar upp nyckelsignalen, sedan för de över det till en annan teknik som öppnar dörren, säger Caroline Edberg, tillförordnad kommunpolis i Danderyd.

När bilar länsats utan att det blivit märken utanpå och att larmet inte gått misstänker polisen att störsändare använts. Vid enstaka fall har anmälaren haft övervakningskamera på uppfarten, som fångat gärningspersoner på film. Då har man observerat två personer – en som står vid husets ytterdörr och fångar upp signalen, och en som står vid bildörren och tar emot den.

Brotten begås oftast nattetid och upptäcks först på morgonen när bilägaren kommer ut till sin bil.

Stocksundsbo fick sin BMW länsad

BMW av nyare modeller är mest stöldbegärliga. En natt i september utsattes en BMW-ägare i Stocksund, efter det här mönstret.

– Vår BMW från 2014 plundrades grundligt på gatan alldeles framför vårt hus. Verkstaden och försäkringsbolaget tippar på att det kommer att kosta i runda svängar 200 000 kr att få ordning på bilen igen. Det är tydligen litet ovanligare att de är så grundliga, skriver bilägaren, som vill vara anonym, i ett mejl till Mitt i.

Bilägaren hörde ingenting när gärningspersonerna länsade bilen på ratt, airbag och navigationssystem och stereo. Inga brytmärken fanns vid dörren. Dock skadades framspoilern där lyktorna hade sågats loss.

 

Fakta

Så skyddar du dig från bildelsstölder

  • förvara inte nyckeln vid ytterdörr eller fönster.
  • förvara nyckeln i en plåtburk, eller ett aluminiumfodral.
  • ställ bilen i garage om möjligt.
  • sätt upp lampor som tänds när någon närmar sig bilen
  • använd fantasin – hur kan du försvåra för gärningsmannen?
Källa: Caroline Edberg, polisen

Svårt att klara upp bildelsstölder

Polisen har svårt att klara upp bildelsstölderna. 369 anmälningar har gjorts i Danderyd och Täby i år men det finns bara 8 misstänkta gärningspersoner.

– Vi har inte resurser att göra tekniska undersökningar i samband med bildelstölder, vilket gör att vi inte har så mycket att gå på i utredningarna. Men jag tror inte det skulle finnas så mycket spår då gärningsmännen med största sannolikhet använder handskar och skoskydd. Vid de tillfällen vi gripit någon för dessa typer av brott har det varit i samband med fordonsstopp då vi hittat bildelar, säger Caroline Edberg.

Hon tillägger att för att få problemen krävs samarbeten mellan polisen, tullen, andra länder, biltillverkare och lagstiftaren. Polisen misstänker att det är hitresta ligor som utför bildelsstölder på detta raffinerade sätt.

Larmtjänst varnar för fullbordade bilstölder

Även försäkringsbolaget If har märkt av det nya tillvägagångssättet används runt om i landet.

– Förra året fick vi nästan inga anmälningar om dessa så kallade reläattacker, men i år är läget ett helt annat. Sedan vårvintern har vi tagit emot ett flertal anmälningar i veckan, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If, i ett pressmeddelande.

Försäkringsbolagens branschorganisationen Larmtjänst varnar samtidigt på sin hemsida för fullbordade bilstölder med samma tillvägagångssätt. Inga sådana bilstölder har anmälts i Danderyd eller Täby.