Foto: Åsa Sommarström

Så påverkas Upplands-Bro av de nya skärpta covidråden

Under torsdagen så skärptes de allmänna råd som Stockholmarna har att förhålla sig till vad det gäller smittspridningen av covid-19. Så här påverkas du som bor i Upplands-Bro av de nya råden.

  • Publicerad 15:15, 30 okt 2020

Nu gäller nya skärpta råd för att komma till rätta med smittspridningen i länet. Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm uppmanar sedan torsdagen alla Stockholmare att avstå från att vistas i inomhusmiljöer så som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Skärpta råd mot smittspridningen införs i Stockholm

Dessa gäller till att börja med till och med den 19 november.

Så påverkas verksamheter i kommunen

I Upplands-Bro påverkas en rad verksamheter av de nya råden.

Biblioteken håller öppet för lån och återlämning av böcker samt akuta ärenden. Det får dock vistas max 30 personer i lokalen, detta inkluderat personal.

Simhallen håller öppet – samlingssalar stänger

Även simhallen begränsar besöksantalet till 30 personer i hela hallen inklusive personal. Simhallen håller öppet som vanligt.

På simhallen är all grundundervisning inställd. Dock fortgår skolans simundervisning samt simhallens planerade simskola.

Även gymmet i Brohuset håller öppet sina vanliga öppettider.

Samlingssalarna Flora i Bro, samt Torget 4 i Kungsängen håller tills vidare stängt.

Förskolorna flyttar ut mer av sin verksamhet

Kommunens skolor och förskolor har sina verksamheter igång precis som vanligt. Förskolorna kommer att ha mer av sin verksamhet utomhus till följd av de nya råden.

Kommunen påminner om att att besöksrestriktioner på äldreboenden gäller sedan en tid tillbaka. Det är viktigt att dessa även fortsatt följs.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) Foto: Upplands-Bro kommun / Niklas Loman

KSO: "Pågår en planering förbi den tidpunkt som de allmänna råden gäller”

Då Mitt i kontaktar kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) på fredagseftermiddagen för att fråga om fler förändringar är att vänta till följd av de nya råden så hänvisar han till ovannämnda åtgärder och skriver vidare i ett sms:

”Parallellt pågår också en planering förbi den tidpunkt som de allmänna råden gäller i november, för att ha en långsiktigt robust planering och hantering av situationen”.

Här är aktiviteter och evenemang som påverkas:

Konstskolan för 7-13 år som var planerad till den 5 samt 7 november ställs in. Så även vernissaget den 14 november.

Akrylhelgen för vuxna som skulle ägt rum den 7-8 november är inställd.

Familjekonserten ”Manne gräver ett hål” den 7 november är även den inställd.

Den 9 november var ”Visning av Astons stenar” av Teater Pero planerad. Denna sker istället digitalt och kommer sändas live, även med en interaktiv del.

Källa: Upplands-Bro kommun

Visa merVisa mindre

Så lyder det nya allmänna rådet:

Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Verksamheter uppmanas också att vara vaksamma och vidta åtgärder för att minimera antalet besökare så att trängsel inte ska uppstå.

Källa: Folkhälsomyndigheten / Region Stockholm

Köp böcker för en krona i Kungsängen

Botanisera bland billiga böcker Biblioteket i Kungsängen har för mycket urgallrade böcker inne på sitt kontor. "När vi inte får plats själva så måste vi börja sälja böcker", säger bibliotekschefen.onsdag 28/9 14:53

Polisen släpper ny detalj om döda kvinnan

Ännu inte identifierad Kvinnan som hittades avliden i Upplands-Bro i juni är fortfarande inte identifierad. Polisen släpper nu en ny detalj i förhoppningen att mordutredningen ska komma framåt.tisdag 27/9 10:33