I går, torsdag, kom skärpta råd från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm, som bland annat uppmanar stockholmarna att undvika köpcentrum, bibliotek, gym och simhallar för att begränsa de sociala kontakterna så mycket som möjligt.

Och redan nu kan man se att evenemang ställs in i Haninge och att det stramas åt med besöksantal på de anläggningar som fortsatt håller öppet.

https://www.mitti.se/nyheter/trots-nya-coronaraden-gymmen-haller-oppet/reptjC!tCXQHJSBhcitb7Q53Y4LtQ/

Haninge kommun har beslut om att ställa in alla publika arrangemang inomhus och guidade visningar på Årsta slott till och med den 19 november.

Det innebär att lunchkonserten med Shohaz den 6 november och premiären av "At the flick of a switch - the end of the world" med Dotterbolaget den 12 november ställs in. Däremot fortsätter man med de coronaanpassade popup-framträdanden som dyker upp oannonserat på olika platser i Haninge.

Begränsat antal i simhallen

Biblioteken i Haninge fortsätter att ha öppet, men med begränsat antal besökare.

– Man får låna böcker, men vi har inga sittplatser kvar för att man inte ska stanna länge. Det kan bli köbildning utanför kulturhuset om det kommer för många, men vi tror att människor hörsammar de skärpta råden, säger Maria Backe, områdeschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

På Torvalla simhall väljer man att fortsatt hålla öppet, men besöksantalet stramas åt så att max 80 personer får vistas där samtidigt.

– Vi har tidigare haft ett tak på hundra personer samtidigt och då har vi haft god ordning och ingen trängsel, säger hon.

Ingen skridskoåkning

Allmänhetens åkning i Torvalla och Hanvedens ishallar ställs däremot in helt fram till den 19 november.

Även föreningar har börjat ställa in sina träningar för ungdomar och vuxna i idrottshallarna runt om i kommunen, och har tills vidare bara träningar för barn.

– Jag kan se i våra bokningar att flera föreningar har varit snabba med att följa de nya råden och har redan avbokat sina tider, säger Maria Backe.

Match utan publik

IFK Haninges match hemma mot Sandvikens IF på söndag ser ut att bli av. Men klubben som hade hoppats på att få ta emot publik för första gången på länge i jakten på en plats i superettan, får nu fortsatt spela för tomma läktare.

"Spridningen av covid-19 har ökat kraftigt sista dagarna. Vi hoppas alla respekterar och stannar hemma på söndag", skriver klubben på sin hemsida.

Fredrika Bremer öppnar igen

Fredrika Bremergymnasiet öppnar igen på måndag efter att ha hållit stängt, och bara haft distansundervisning, i nästan en månad på grund av ett lokalt coronautbrott.

– Men tiderna anpassas så att alla inte startar samtidigt. De har en god planeringen för det, säger Håkan Filipsson, pressansvarig på kommunen.