Daglig rengöring i kollektivtrafiken gäller. Foto: Mitt i Stockholm/Mostphotos

Så ofta och noga städar SL sina bussar och tåg i coronatider

Sedan coronasmittan kom till Sverige har SL inte ändrat sina städrutiner för bussar och tåg. – De rengörs dagligen. Så länge inte Smittskydd Stockholm eller Folkhälsomyndigheten ger direktiv om annat följer våra trafikentreprenörer sina vanliga städrutiner.

  • Publicerad 17:55, 8 mar 2020

SL kommer att fortsätta att städa sina bussar och tåg som vanligt  – om det inte kommer nya direktiv från Smittskydd Stockholm eller Folkhälsomyndigheten.

– Bussar och tåg rengörs dagligen. Rengöringen innebär plockning av skräp, dammsugning av säten, torkning av golv och ytor som ledstänger, handtag, fönster och så vidare med tensidbaserade rengöringsmedel, säger Elin Lindström, presskommunikatör på trafikförvaltningen.

Större städning en gång i månaden

Vid behov används även starkare rengöringsmedel på mindre ytor och en gång i månaden genomgår fordonen en större rengöring.

– Omfattande användning av desinfektionsmedel kan innebära hälsorisker och miljöpåverkan. Om man skulle använda desinfektionsmedel regelbundet i våra fordon så kan det innebära skador eftersom de löser det upp material – färger, plast till exempel.

Finns det planer på att städa oftare och/eller noggrannare? Har några städrutiner ändrats sedan coronaviruset kom till Sverige?

– Så länge inte Smittskydd Stockholm eller Folkhälsomyndigheten ger direktiv om att fordon och resenärsmiljöer i SL-trafiken ska städas på annat eller intensifierat sätt följer våra trafikentreprenörer sina vanliga städrutiner.

– Om Folkhälsomyndigheten eller regionen fattar beslut om att vi ska desinficera bussar, tåg och/eller stationer så gör vi det.

Det händer med kollektivtrafiken om coronasmittan ökar