Semla från Smörkransen i Åkersberga. Foto: Stefan Källstigen

Så njuter Österåkersborna av sina semlor

I dag är det fettisdagen, sista dagen före påskfastan. Förr åt man extra då för att ladda inför påsk. Men hur ska man äta en semla? Mitt i frågade några Österåkersbor.

  • Publicerad 07:00, 16 feb 2021

Ljummen mjölk – inte varm, då blir den så snabbt degig.

Yahya Drissi, 50 år, Åkersberga:

– Man äter, som traditionen, en semla med mjölk. Det ska absolut vara varm mjölk, och kaffe till.
– Jag älskar semlor!

Semmelälskare. Yahya Drissi, 50 år, Åkersberga. Foto: Stefan Källstigen

Annika Gustafsson, 75 år, Åkersberga:

– Jag tycker man ska ta locket först. Sedan äter jag bara och spar mandelmassan till sist. Men jag äter bara en semla om året.

Locket. Annika Gustafsson, 75 år, Åkersberga. Foto: Stefan Källstigen

Bo Bergman, 72 år, Österskär:

– Djup tallrik, ljummen mjölk – inte varm, då blir den så snabbt degig. Och den ska ätas med sked.

Mjölk. Bo Bergman, 72 år, Österskär. Foto: Stefan Källstigen

Karin Spångberg, 68 år och Anders Spångberg, 68 år, Åkersberga:

– Semlan ska alltid ätas med varm mjölk, ­säger Anders.
– Och kanel, säger Karin.

Kanel. Karin Spångberg, 68 år och Anders Spångberg, 68 år, Åkersberga: Foto: Stefan Källstigen