Det är en dyr prislapp som samhället får bekosta efter en enda skjutning. Illustration: Mitt i Stockholm

Så mycket kostar en skjutning för samhället

75 miljoner kronor, det är den totala prislappen som samhället får betala efter en skjutning i Stockholms län. Siffrorna kommer från ett internationellt forskningsprojekt som räknar på gängkriminalitetens kostnader. Paradoxalt nog är det dödliga våldet inte det dyraste.

  • Publicerad 04:52, 21 nov 2018

Siffrorna kommer från nationalekonomen Ingvar Nilsson vid Institutet för socialekologisk ekonomi som arbetat på uppdrag av allt ifrån regeringen till EU-kommissionen.

Han har bland annat räknat på utanförskapets ekonomiska och sociala samhällskostnader och prislappen för våldet det medför.

I scenariot för en skjutnings kostnad antas det att ett brottsoffer skadas lätt och ett annat får svåra livslånga skador.

Något som högst troligt leder till ekonomiska hjälpinsatser från både försäkringskassa och socialbidrag. Vidare räknas på hjälpinsatser för anhöriga och eventuella vittnen.

Därefter räknas kostnaderna även in för den efterföljande polisutredningen och rättsväsendets gång där en person blir dömd till ett långt fängelsestraff.

Ingvar Nilsson. Foto: Seeab.

Paradoxen med våldet

Slutnotan hamnar på cirka 75 miljoner kronor.

– Det paradoxala är att det inte är det dödliga våldet som är det riktigt dyra. Det är våldet som leder till långvariga effekter som är riktigt dyrt, säger nationalekonomen Ingvar Nilsson.

Andra exempel i hans studier är kostnaden för ett helt grovt kriminellt organiserat gäng och en av deras medlemmar.

Men även enskilda brott som ett värdetransportrån eller ett mindre personrån.


Kostnaden för den grova kriminaliteten

Exempel på företeelser inom gängkriminaliteten och vad det kostar samhället.

Källa: Vänd dem inte ryggen (analys).


Måste satsa mer resurser

Poliskommissarien Gunnar Appelgren är involverad i Stockholmspolisens arbete mot grovt organiserad brottslighet, och enligt honom får våldet även andra kostnadsföljder.

– Den rädslan som det här skapar kostar stora pengar. Tänk bara på bostadspriser som sjunker när folk inte vill bo i de våldsamma områdena längre, säger han.

Under 2018 har det dödliga våldet minskat jämfört med 2017. Men antalet skadade är på samma nivåer, och därmed de stora kostnaderna.

– Vi frågar oss om vi har råd med avhopparverksamhet och andra sociala åtgärder. Men faktum är att vi inte har råd att inte satsa på dessa, säger Gunnar Appelgren.

Fakta

Siffrorna för våldet och Institutet för socialekologisk ekonomi

– Institutet grundades 1979.

– Har bland annat jobbat på uppdrag av regeringen och polisen.

– Involverade i det internationella utvecklingsprojektet Stockholm Gang Intervention and Prevention Project

Källa: Institutet för socialekologisk ekonomi.
Visa merVisa mindre