Det har varit skakigt på bostadsmarknaden i Stockholms innerstad den senaste tiden. På bara ett halvår har priserna på bostadsrätter sjunkit med tio procent.

Under året har både inflationen och bolåneräntorna ökat rejält, vilket har blivit kännbart för många. För alla med rörlig ränta har kostnaden fördubblats – om än från en rekordlåg räntenivå.

Flera som Mitt i pratar med berättar att de varit väl förberedda på utvecklingen.

– Vi köpte i mars och visste redan då att räntorna skulle stiga och tog ett mindre lån på grund av det. Jag tror inte att det är bra att se på sin bostad som en investering, det kan göra en bitter och stressad. Det är bättre att se bostaden som något som kan göra att man har ett bra liv, säger Östermalmsbon Anna Andersson som är ute och går med sin dotter Maxine i vagnen.

Martin Lundgren, också han Östermalmsbo, säger att räntorna än så länge är hanterbara.

– Vi har femti-femti rörligt och bundet – samma strategi som alltid, säger han.

Under augusti och september har prisfallet i Stockholm stannat upp och marknaden hade stabiliserades i huvudstaden, enligt siffror från företaget Valueguard.

Hemnet och Svensk Mäklarstatistik delar den bilden.

Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, berättar att utbudet varit stort i innerstan sedan i våras när Riksbanken i april höjde styrräntan första gången. Något som gjorde att många som gick i säljtankar tidigarelade en försäljning.

Men de senaste veckorna har något hänt. Utbudet är visserligen fortsatt högt, men inflödet av bostäder till salu har minskat.

Det är dessutom betydligt färre försäljningar än normalt i innerstan just nu.

Erik Holmberg berättar att det under större förändringar brukar synas tydliga prisnedgångar initialt, men att det sedan lugnar ner sig.

Men den 21 september höjde Riskbanken styrräntan med en procentenhet, till 1,75 procent.

– Nu börjar den höjda räntan slå igenom i folks plånböcker, det återstår att se hur stor effekt det får, säger Erik Holmberg.

Visst har priserna gått ner. Men de är fortfarande höga – och i grunden är bostadsmarknaden i Stockholms innerstad stabil eftersom det finns en stor efterfrågan. Det menar Jan Kilgren, fastighetsmäklare och partner på Östermalmsbaserade Oscars Mäkleri.

– För ett och ett halvt år sedan tyckte man att priserna var helt fantastiska. Nu är vi tillbaka på den nivån – kan vi inte tycka att det duger? frågar han retoriskt.

Med det sagt har marknaden förändrats något under den senaste tiden, berättar han. Försäljningarna går långsammare, budgivningarna går inte upp lika mycket och köparna har blivit mer noggranna med att titta på föreningens ekonomi.

– Försäljning innan visning förekommer inte på samma sätt just nu. Säljarna vill pröva marknaden, och precis som alltid när man bryter en uppåtgående trend tycker säljarna ofta att just deras lägenhet inte borde påverkas lika mycket.

Den senaste tiden har köpare och säljare börjat komma bättre överens om priserna, berättar Anna Wikstrand Delic, fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån Östermalm.

– Det är fler visningar nu, spekulanterna har lite mer tid på sig och börjar bli lite mer trygga. I grunden är det ju något sunt – att man kan få mer än någon timme på sig att ta beslut om en av livets största affärer. För ett halvår sedan köpte folk lägenheter osedda.

Att priserna fallit innebär att gapet mellan mindre och större lägenheter krymper. Det kan gynna den som vill flytta till större, menar Anna Wikstrand Delic.

– Det är ett ypperligt läge att byta upp sig nu. Många har tyckt att det har varit ett stort kliv att flytta från lägenhet till hus, men det är lättare nu när priserna gått ner 10 procent.

En annan förändring är att tiderna mellan köp och tillträde har blivit längre, berättar hon.

– För ett halvår sedan var det många som köpte först och sålde sedan. Nu är det många som gör tvärtom. Det beror också lite på vilken familjesituation man har, och barnfamiljer vill generellt ha längre tid på sig att sälja efter att de köpt.