Så mycket har grönområdena i söderort krympt – på tio år

Staden växer i ett högt tempo – men de gröna ytorna krymper. På tio år har har andelen grönområden i söderort och resten av Stockholm minskat, visar forskning från Kungliga Tekniska Högskolan.

  • Publicerad 05:00, 3 jun 2019

Stockholm växer snabbt – men stadens grönområden har krympt rejält. Mellan 2005 och 2015 ökade den bebyggda marken i Stockholms stad med 116 kvadratkilometer. Det visar en rapport från Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, som baseras på satellitdata. 

– Vår studie visar att den bebyggda marken nu står i begrepp att gå om odlingsmark och bli det andra största nyttjandeområdet i länets landskap efter skog, säger Yifang Ban, professor vid avdelningen för geoinformatik på KTH, och ansvarig för studien, i ett pressmeddelande.

”Störst ökning i utkanterna av Stockholm”

Konsekvensen är att de så kallade gröna kilarna – de stjärnformiga naturområden som sträcker sig från förorternas ytterkanter in till stadens centrala delar – har minskat i omfång. Ett av naturområdena finns i Skarpnäck.

– Den största ökningen av bebyggd mark och minskningen av grönområden har skett i de norra och södra utkanterna av Stockholms kommun, säger Dorothy Furberg, doktorand som har arbetat med studien.

Satellitbild över hur Farsta såg ut 2003. Foto: Satellite image courtesy of the DigitalGlobe Foundation.

Mindre andel grönområden i Farsta

I söderort syns den största förändringen i Farsta. Där har andelen gröna ytor minskat med 4,9 procentenheter, vilket är mest i söderort. Över en tredjedel av stadsdelen utgörs dock fortfarande av grönområden.

Därefter kommer Skarpnäck där grönytorna krympt med 3,4 procentenheter. Minskningen till trots är Skarpnäck fortfarande grönast i söderort – omkring hälften av stadsdelen utgörs av grönområden.

Något mindre är förändringen i Enskede-Årsta-Vantör, Skärholmen och Älvsjö där grönområdena minskat med 2-3 procentenheter på tio år.

Hägersten-Liljeholmen har fått behålla mest av sina gröna ytor, men å andra sidan utgör grönområdena bara 12 procent av stadsdelen, vilket är minst i söderort.

Fakta

Så mycket minskar grönområdena i söderort

Andel grönområde i % 2005   2015    Förändring

Farsta                               42,1      37,1    -4,9

Skarpnäck                       54,2     50,8     -3,4

Enskede-Årsta-Vantör   30,3     27,4     -2,9

Skärholmen                    34,2     32,1     -2,2

Älvsjö                               21,3     19,2      -2,1

Hägersten-Liljeholmen 13,7     12,0     -1,8

Källa: KTH
Visa merVisa mindre