Linda Öbrink jobbpendlar på cykel sedan många år och anser att det fungerar bra att cykla i stan. Foto: Mikael Andersson

Så mycket har cyklingen ökat i Sundbyberg

Det cyklas mer än någonsin i, till och från Sundbyberg. Stadens räkneverk visar en ökning på drygt 22 500 passager i juni jämfört med samma månad 2019.

  • Publicerad 15:34, 28 aug 2020

Sundbybergsbon Linda Öbrink kommer upp på Vackra vägen efter att ha korsat Golfängarna. Hon har alltid cyklat i Sundbyberg och uppskattar att gång- och cykelvägarna breddats och blivit bättre.

– Inte minst för barnen. Jag cyklar mellan bostaden och jobbet i Hallonbergen och det fungerar utmärkt. Jo, det går ganska fort i båda riktningarna ner mot Golfängarna men jag tar det försiktigt, som ni ser, säger Linda Öbrink.

Vill bli bäst

Med uttalat mål att bli bästa cykelstaden i landet har Sundbybergs stad satsat på att göra staden cykelvänlig. Arbetet har haft effekt, enligt stadens beräkningar som visar att cyklingen ökat med 17 procent från 2019 till 2020.

– Det är bra både för miljön och folkhälsan att allt fler cyklar. Vi ska fortsätta satsa på att bygga ut cykelnätet, också för fotgängarnas skull så de slipper trängas med cyklister på gångbanor och trottoarer, säger Stefan Bergström (C), stadsmiljökommunalråd.

Önskar fler filer

Vi stoppar Henrik Nyberg som kommer i god fart upp mot Tuletorget. Han är lite vilse på sin träningsrunda.

– Det är första gången jag cyklar genom centrala Sundbyberg. Jag brukar ta mig via Järva krog och Ursvik från Vasastan och ut mot Spånga, eller Järfälla. Hittills har det varit problemfritt att cykla inne i Sundbyberg, lite struligt vid Rissne men annars bra. Men var ska jag nu, det var skyltat mot Stockholm därnere?

Fick Henrik Nyberg bestämma byggdes cykelstråk fyrfiliga i framtiden, för han konstaterar att cyklister har olika bråttom.

FLER FILER. Henrik Nyberg är motionscyklist och förespråkar bredare cykelstråk Foto: Mikael Andersson

NYFRÄLST. Per Kreuger (t.v) tog första cykelturen förra veckan och inspirerad av Jan Ekman (t.h) tänker han fortsätta ta sig på två hjul mellan Vasastan och Kista i fortsättningen. Foto: Mikael Andersson

Ökning med 17 procent

Robert Gremalm, på trafikplaneringen Sundbyberg, har tagit fram siffror mellan mars–juli 2019 och jämfört dessa med samma period i år.

Han tror att ökningen delvis kan bero på att människor vill undvika kollektivtrafiken under coronapandemin. Men samtidigt säger Robert Gremalm att ökningen också syns under semestermånaden juli.

– Troligtvis beror det på den fleråriga satsning staden har gjort med hållbart resande, infrastrukturförbättringar samt ett ökat intresse för cykling i samhället generellt. Vi kan se att cyklismen i Sundbyberg stadigt ökat sedan cykelräkningarna startade 2016, men hur stor inverkan pandemin har haft på ökningen kan vi ännu inte avgöra, säger Robert Gremalm.

På strategiska platser har samhällsbyggnads- och serviceförvaltningen fasta automatiska räknare. På samtliga har antalet passerande cyklister ökat. Tydligast är det i juni med 22 737 fler passager. Mest tickar det vid Örsvängen, Ursviksvägen/Lötsjön och Vackra vägen.

Pandemin har fått cyklisten Per Kreuger att tänka till. Med arbetskollegan Jan Ekman cyklar Per i sakta mak utmed Lötsjön och i riktning Råstasjön. Turen är hans premiär, det lär bli fler.

– Jag vill sluta använda kollektivtrafiken, den känns inte hälsosäker. Dessutom är det trevligt att cykla, säger han.

Foto: Sundbybergs stad

Här finns räknarna

Sundbybergs stad har sex fasta automatiska räknare. Den senaste sattes i år upp på Järnvägsgatan/Rissneleden och finns inte med i statistiken.

Övriga räknare finns här: Ursviksvägen vid Lötsjön. Vackra vägen vid Ängskolan. Enköpingsvägen, gång- och cykelväg mot Solnas gräns. Gång- och cykelbana vid Rissne ängar. Örsvängen vid Örvallen.

Mer på gång

Just nu stärks det regionala cykelnätet förbi kyrkogården samt över Ursviksvägen. Arbetet ska vara klart till vintern.

2021 ska cykelväg byggas längs Ursviksvägen i Ursvik. Ett cykelfält ska skapas över Bällsta bro, detta i samarbete med Stockholm stad. Förvaltningen ska se över säkrare cykelpassager över Golfängarna, främst med fokus på gåendes säkerhet.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

De röstade – men fler än tidigare är soffliggare i Sundbyberg

Nyheter Lägst deltagande i kommunvalet i Rissne och Hallonbergen: "Katastrof" Av de röstberättigade var det 75,7 procent som röstade i kommunalvalet i Sundbyberg. Det är ett tapp med nästan fem procentenheter jämfört med 2018. Lägst var deltagandet i Hallonbergen och Rissne.fredag 23/9 15:27

Fyrverkeri avfyrades mot polisbil vid Rissne IP

Nyheter "Vi hade gärna sett att fler vårdnadshavare besökt matchen" I fredags hölls det en fotbollsmatch mellan två gymnasieskolor på Rissne IP. Kommunen befarade stök, men ordningsstörningarna blev inte lika stora som under matchen på Sundbybergs IP den 2 september.måndag 19/9 16:15

Gåsmamma flög högst i snälltävling

Nyheter Hyllas för sin gässtfrihet: "Jätteroligt" Årets vänligaste sundbybergare bor i ... Solna. Anja Egertz Klein tog hand om de italienska tamgässen vid Lötsjön och kan nu stoltsera med ytterligare en fjäder i hatten.fredag 16/9 14:54