Bopriserna i Haninge har ökat stadigt sedan förra året. Tydligast är prisökningen av villor, som mellan februari 2020 och september 2021 stigit med 21 procent. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. I oktober nådde villapriserna i Haninge en rekordnotering.

– Allt med utemiljö; villor, radhus och fritidshus, har varit väldigt eftertraktat den senaste tiden. Där har vi sett en markant ökning sedan pandemins början, säger Samuel Söderling, mäklare på MOHV Haninge.

Pandemieffekt

En som lockats till ett hus i Haninge är Susanne Nilsson. Hon lämnade lägenheten i Skarpnäck för två år sen, i dag bor hon i Vega.

– Mest flyttade jag för mina barn och barnbarn bor här. Men jag trivs. Precis vid mitt hus finns det fält och skog, samtidigt tar det inte lång tid in till stan.

Samuel Söderling tror att distansjobb och viljan att ha närmare till naturen är anledningar till att allt fler intresserat sig för villor och fritidshus.

– Fler har insett att man inte behöver bo så nära stan, du kan jobba hemifrån och pendla två gånger i veckan. Då söker man sig lite längre från centrala Stockholm. Sen har man spenderat allt mer tid i hemmet och insett att man kanske vill ha något större.

Vega lockar

Ett område som stuckit ut som extra populärt i Haninge är Vega, berättar Samuel Söderling.

– Det finns mycket nyproducerat och det är tacksamt att du har en pendeltågsstation så nära inpå. Där har vi sett att både lägenheter och bostadsrättsradhus varit populära.

Sarah Chowdhury flyttade till Vega med familjen för ett år sedan, tidigare bodde de i Trångsund.

– Vi sökte något nytt och i Vega är det mesta nytt så det lockade. Vi har vara bott här ett år men det har redan förändrats väldigt mycket i området.

Stora lägenheter

När det kommer till bostadsrätter har intresset varit högt, om än inte lika stort som för villor. Sedan februari 2020 till september i år har priserna på bostadsrätter ökat med 6,8 procent.

– Bostadsrätterna har inte åkt med på tåget lika mycket, generellt är det de större lägenheterna som lockar, säger Samuel Söderling.

Att ökningen på bostadsrätter inte varit lika stor tror Samuel Söderling kan bero på att Vega med en stor mängd nyproduktion slår ut konkurrensen på bostadsrätter.

– I Haninge har det byggts nytt i hela Vega. Det finns många fler bostäder där att välja på och då har man inte 20 spekulanter som slåss om samma objekt, därför blir det inte samma prishysteri.

Robin Karlsson och Rasmus Tilliander har bott i Vega under ett par år och tror även de att Vegas läge spelat stor roll i att området blivit så populärt.

– Jag tror inte det hade gått lika bra om det hade legat i Tungelsta till exempel. Det ligger nära både centrala Haninge samtidigt som det tar en kvart in till stan, säger Rasmus och Robin fyller i:

– Ja, pendlarläget ger mycket. Sen är ju det mesta nybyggt så du behöver inte heller oroa dig för att du får en ofräsch lägenhet eller en fastighet i behov av renovering.

Läget inte allt

Samtidigt belyser Samuel Söderling att något som märkts av under pandemin är att läget inte varit lika viktigt som tidigare för husköpare.

– Det har framförallt slagit oss med villor att läget inte spelat lika stor roll utan det är skicket som man har värdesatt. Har huset en pool eller stor trädgård så har det kunnat ligga mitt ute i skogen och ändå gått jättebra.

När pandemin slog till förra året var mäklare och analyschefer förberedda på att det skulle läggas en blöt filt över bostadsmarknaden. Men det blev precis tvärtom.

– Efter några månader såg vi att villor var opåverkade av pandemin och de började öka i pris. Bostadsrätter halkade efter någon månad men började också öka sen, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Stort intresse för villor

Störst intresse fanns det för större lägenheter och villor. Mellan april 2020 och september 2021 skedde en prisökning på 25 procent på villor i Stockholms län. Prisökningarna på villorna var något av de kraftigaste som setts under så kort tid på flera år, berättar Per-Arne Sandgren.

– I grunden handlar det om att man började söka efter större boyta och utrymme när man spenderat allt mer tid hemma.

Planar ut

Under de senaste månaderna verkar däremot rusningen på bostadsmarknaden ha planat ut.

– Efter sommaren har vi sett en viss inbromsning både när det gäller villor och bostadsrätter. Det handlar inte om en prisnedgång men ökningstakten har dämpats.

Inför jul och nyår brukar bostadsmarknaden lugna ner sig, då fokuserar vi på julklappar och julmat. Efter det spår Per-Arne att bostadsmarknaden kommer återgå till det vanliga, till viss del.

– Fortsatt hög efterfrågan kan man nog räkna med. Samtidigt tror och hoppas vi på en något lugnare ökning framöver.