Nu meddelar Skolverket att under februari så kommer den så kallade skolmiljarden att börja betalas ut.

Det här är ett stöd som samtliga kommuner i Sverige får ta del av. Bakgrunden är att regeringen i december i fjol tog beslutet att stärka det statliga stödet till skolväsendet med anledning av coronapandemin.

Skolmiljardens syfte är att öka förutsättningarna för att alla barn och unga ska få den utbildning som de har rätt till trots rådande situation med covid-19.

– Skolorna behöver inte ansöka om de här pengarna utan de kommer helt enkelt att betalas ut till alla kommuner. Sedan är det upp till varje kommun att själv bestämma hur pengarna ska användas för att trygga barnens rätt till utbildning, säger Johanna Freed, enhetschef på Skolverkets handläggningsavdelning, i en kommentar.

Halvårsvis

För Upplands-Bro kommuns del rör det sig om 3 364 879 kronor. Stödet betalas ut vid två tillfällen under året, hälften av pengarna kommer nu i februari och därefter resterande del i juni.

Just den här summan pengar har man kommit fram till genom att titta på antalet barn och unga mellan 6-19 år i kommunen. Det här är uppgifter som myndigheten har hämtat från Statistiska centralbyråns databas. Pengarna som kommunen får ska användas både i kommunala och fristående skolor.