Stöd. Angelica Sekobon på Danapilen meddelar att klubben arbetar för att söka stöd på annat sätt för att täcka upp för kostnader under coronatid. Foto: Privat

Så mycket får Danderydsidrotten i coronastöd

Riksidrottsförbundet beviljar ett coronastöd på 327 000 kronor till idrottsföreningar i Danderyd: "Det är extremt betydelsefullt"

  • Publicerad 16:43, 16 jun 2020

Sedan coronapandemins utbrott har idrottsföreningarna fått ställa in tävlingar, matcher, träningsläger och andra arrangemang. En stor förlust för många föreningar som är beroende av intäkter från verksamheterna och att idrotten håller igång.

Under måndagen kom Riksidrottsförbundet med besked om vilka idrottsföreningar som beviljas coronastöd. Stödet finansieras med ett stödpaket från regeringen på cirka 500 miljoner kronor. I Danderyd får föreningarna dela på 327 000 kronor.

Danderyds SK Friidrottsförening fick ett stöd på 111 000 kronor. Bo Wikmark, ordförande i föreningen, berättar att pengarna hjälper föreningen som under tre år har arbetat för att deras ekonomi ska vara i balans.

– Annars skulle vi ha ett negativt flöde i kassan.Vi har sett fram emot ett år för att vara på plus, men sedan kom det här. Stödet är högst välkommet, även om det är mindre än vad vi hade fått in om inte corona hade skapat det här med påföljande restriktioner

Vad betyder det här stödet?

– Utan stödet skulle möjligheterna att bedriva en seriös verksamhet begränsas. Det är extremt betydelsefullt.

Fler får bidrag

Fotballclub Djursholm och Enebybergsgymnasterna är två andra föreningar som får ett relativt stort stöd, på 69 000 respektive 78 000 kronor. En del föreningar fick dock sin ansökan avslagen. Som Stocksunds Idrottsförening och Bågskytteklubben Danapilen.

– Det vi ansökte om har inte varit med i föreskrifterna för stödet. Till exempel har vi byggt nya buttar, för att öka avståndet eftersom man står väldigt tätt med de vanliga buttarna. Stödet gällde mest uteblivna intäkter från tävlingar och liknande, säger Angelica Sekobon, ordförande för Danapilen.

Danapilen är en av Norrorts största bågskytteklubbar och har ungefär 100 medlemmar. Ett uteblivet stöd är dock inget stort nederlag, menar Sekobon.

– Vi drabbas på annat sätt eftersom vi har mycket ideella. Vi har haft svårt att få ihop träningar eftersom flera ledare är i riskgruppen och inte har kunnat vara med. Det blir mycket att göra för de andra som får rycka in, säger hon och tillägger:

– Vi upplever att vi klarar oss ganska bra. Eftersom vår inomhuslokal är på tok för liten har vi dock haft en period när vi inte haft någon träning. Men det problemet hade vi även innan corona.

Coronastöd till idrott i Danderyd

Bågskytteklubben Danapilen Ansökan avslagen

Stocksunds Idrottsförening Ansökan avslagen

Fotballclub Djursholm   69 000 kr

Danderyds Sportklubb Fotbolls Förening   42 000

Danderyds SK Friidrottsförening   111 000

Enebybergsgymnasterna   78 000

Djursholms Ridklubb   11 000

Danderyd Simklubb   11 000

Djursholms Tennisklubb   5 000

Totalt: 327 000 kronor

Källa: Riksidrottsförbundet

Visa merVisa mindre