
Kalderén (M) är inte nöjd med räkenskaperna han måste få ihop. Botkyrka kommun å sin sida satsar delar av sitt bidrag på våldsprevention. Foto: Mitt i
Så mycket får Botkyrka och Salem i statsbidrag
Botkyrka kommun satsar pengar på ett våldspreventivt center i Tumba. Salems kommunalråd Lennart Kalderén (M) fortsätter dock vara kritisk mot regeringens budget.
- Nyheter
- Publicerad 05:09, 21 sep 2019
I onsdags presenterade regeringen sin budget för 2020.
Fem miljarder kronor avsätts till vad regeringen kallar nya välfärdsmiljarder, varav 3,5 miljarder till kommunerna och 1,5 miljarder till regionerna, tidigare landsting. 415 miljoner avsätts till att minska segregationen och 80 miljoner går till kommuner med högt flyktingmottagande. Ingen av Stockholms läns kommuner får del av det bidraget för högt flyktingmottagande.
Nästan 150 miljoner för Botkyrka
För Botkyrkas del handlar det om ytterligare 32 miljoner kronor nästa år som läggs på tidigare bidrag på 101 miljoner kronor. Dessutom kan kommunen lägga till 3,3 miljoner kronor i en satsning riktad mot demens och ofrivillig ensamhet.
Fyra kommuner – Stockholms stad, Huddinge, Botkyrka och Järfälla – får även statligt bidrag riktade för att minska segregationen i sina kommuner. För Botkyrkas del handlar det om knappt 11 miljoner kronor.
Ska gå till våldsprevention
Ur den sistnämnda summan meddelar Socialdemokraterna i Botkyrka att de tänker söka pengar från staten som ska gå till ett våldspreventivt center som kommunen ska driva i Tumba i samarbete med polisen.
Samtliga kommuner i länet får pengar. För Salems del handlar det om ytterligare 5,7 miljoner kronor plus 770 000 kronor som ska riktas till omsorgen om dementa och ofrivilligt ensamhet bland äldre. Detta läggs på det tidigare statsbidraget på 16,7 miljoner kronor.
Kalderén: ”Kände till redan”
Men Salems kommunalråd Lennart Kalderén (M) fortsätter att vara kritisk mot regeringens ekonomiska politik.
– Det här var pengar vi redan kände till och hade med i budgetprognosen för 2020. Pengarna har funnits med i prognoser från Sveriges kommuner och landsting (SKL), säger han.
”Ingen rik storstadskommun”
Lennart Kalderén säger att han känt till pengarna i ett år cirka och påpekar återigen på att Salem förlorar cirka 4 miljoner kronor i ett nytt skatteutjämningssystem nästa år.
– Det hade vi inte räknat med sedan tidigare. Vi är ingen rik storstadskommun utan en tillväxtkommun. Vi behöver pengarna när vi växer, säger han.
Oppositionsrådet Arne Närström (S) ser dock statsbidragen som en välkommen kompensation efter skatteutjämningsbeskedet från statsminister Stefan Löfvén i augusti.
Närström: ”Staten tar ansvar”
Att Kalderén räknat med de här pengarna i ett år tycker han att är märkligt och hänvisar i stället till uppgörelsen mellan S, MP, C och L i januari.
– Nu känns det ändå som att staten tar ansvar, säger Arne Närström.
Intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, riktar kritik mot budgeten, skriver Dagens Nyheter.
– Regeringen borde öka de generella statsbidragen till vård, omsorg och skola, säger Anders Knape, ordförande för SKL, till tidningen.