Foto: Karl Martinsson

Så mycket dyrare blir SL-priserna

885 kronor. Så mycket kommer månadskortet att kosta 2019. Samtidigt höjs också enkelresor i hela länet rejält, fast vissa kommer att kunna åka längre på biljetten. SL:s prishöjning får både ris och ros av Mitt i:s läsare.

  • Publicerad 13:04, 10 maj 2016

Mitt i kunde under förmiddagen berätta att landstingsalliansen tillsammans med Miljöpartiet har kommit överrens om nya priser i kollektivtrafiken.

Dels införs en så kallad enhetstaxa, alltså att zonindelningen tas bort helt på de olika enkelbiljetterna. Det blir alltså lika dyrt att åka en hållplats med tunnelbanan som att åka från ena sidan länet till det andra.

Samtidigt höjs priserna för enstaka resor. En resa för den som har reskassa kommer vid årsskiftet att kosta 30 kronor för en vuxen och 20 kronor för en pensionär, ungdom eller student.

Enkelbiljetter i spärren och hos konduktör kostar också mer: 43 kronor, respektive 60 kronor för en vuxen och 29 kronor respektive 40 kronor för de övriga.

Även månadskortet höjs vid årsskiftet, med 40 kronor till 830 kronor totalt. Sedan införs också en gradvis höjning med 3,3 procent varje år.

2018 kommer månadskortet kosta 857 kronor, 2019 kommer det kosta 885 kronor.

Fakta

Sagt på Facebook om höjningen

På sociala medier rasar debatten efter att prishöjningarna och förändringarna i zonsystemet presenterades på tisdagsförmiddagen.

”Bra att zonsystemet slopas men prishöjningen kommer väl får färre att vilja ställa bilen”, skriver en person på Facebook.

”Ganska human prishöjning ändå”, skriver en annan.

Vissa är kritiska mot hela idén med zonsystemet.

”Rena vansinnet. Det är ju självklart att en som reser längre ska betala mer”

men det kommer också mothugg:

”Varför är det något självklart?

Se det istället som att välsituerade innerstadsbor får betala mer än mindre bemedlade i förorten. Dessutom är den centrala trafiken oerhört mycket mer utbyggd.”

Källa: Facebookgruppen "Stockholm är inte bullerbyn"
Visa merVisa mindre