Foto: Claudio Britos

Så minns vi vårt Slussen

En gång i tiden fraktades ölet av hästar med lurviga ben, och från Häcklefjäll ska häxor ha flugit till Blåkulla. Stockholmarna målar fram Slussen som det såg ut då.

  • Publicerad 18:46, 4 aug 2020

Foto: Claudio Britos

Lotta Brandis, 67, Mosebacke:

– Man köpte mjölk i lösvikt här, i bruna glasflaskor med lock i metall, röda för mjölk och blå för filmjölk. På kött-Konsum köptes kött, bredvid låg tobaksaffären. Innan snabbköpet fanns var det häst och vagn som körde ut öl. Jag har sett arbetshästar med tofsar på fötterna, de såg ut som troll. Och vår portvakt spolade vatten så vi hade en egen skridskobana på bakgården.

Foto: Claudio Britos

Inga Andreasson, 91, Hägersten:

– När jag flyttade från Helsingfors den 2 maj för 50 år sedan bodde jag på Söder, i änden av Hornsgatan. Jag träffade så småningom en man jag kunde tänka mig leva ihop med här. Han var en sympatisk person, han rökte inte, han drack inte, och det har jag heller aldrig gjort. Slussen var ju så annorlunda då, det fanns ett torg här där det alltid var folk. Det som var förr hade sin charm. Men den som lever får se vad som händer.

Foto: Claudio Britos

Göran Borg, 62, Hammarbykanalen:

– Dra till Häcklefjäll säger man, och menar dra åt helvete. I det kvarteret jobbar jag. En dag år 1963 gick jag här med pappa och han berättade att det här är inte något fint område: det var härifrån häxorna flög till Blåkulla. På 1600-talet, sa pappa, anmälde en tioåring att tre häxor bodde här. Senare fick jag veta från kompisar att pojken ljög. Pappa berättade också den dagen att under Stockholms blodbad fraktades alla döda hit till kyrkogården vid Katarina kyrka, att hela familjen Sture fraktades hit. Men pappa kan ha hittat på.

Foto: Claudio Britos

Erik Gille, 32, Gröndal:

– Det var en fiolateljé här i Klevgränd ovanför Slussen förr, som vi tog över. En tid jobbade vi sida vid sida, jag och mannen som filade fioler. Jag tror att hans ateljé hade varit här i 11 år. Han var den som satte upp gardinen som hänger här, med en bild på gamla Slussen. En gitarrbyggare stod också i lokalen, och så har den varit hippiebutik. Själv håller jag på med smycken och gitarrer, och har suttit här i 10 år, i dag tillsammans med en serietecknare och en silversmed. Slussenområdet är väl inte så charmigt nu, men det blir kul att se hur det blir i framtiden.