Så minns vi Vallentunas postkontor: ”När Posten var Posten”

Minns du postkontoren i Vallentuna? Och köerna den tjugonde för att få ut barnbidraget, betala hyran och hämta födelsedagspaketet från svärmor? Vi hittade en bildskatt från en svunnen tid, som nu framstår som en annan värld.

 • Publicerad 05:00, 24 mar 2020

För er som inte var med: Före 2001 fanns det postkontor över hela landet. Där gjorde man mycket av det som vi i dag sköter på nätet. Vid månadsskiftet stod man i kö på Posten för att betala hyra och räkningar. Den tjugonde varje månad var köerna extra långa när folk skulle lösa in sina pensions- och barnbidragsavier. Och det var här man postade brev och hämtade paket.

Här kunde man också:

 • Skaffa ID-kort
 • Skicka pengar inom Sverige och till utlandet
 • Lösa in checkar
 • Köpa resecheckar
 • Växla utländsk valuta
 • Handla med aktier
 • Låna pengar
 • Ta ut och sätta in kontanter
 • Poströsta
 • Postfaxa (om du inte hade egen fax)
 • Skicka telegram
 • Köpa biljetter till teaterföreställningar

Fattig som rik

För många av de här sakerna fanns inga andra alternativ. All hantering var analog och manuell. Posttjänstemännen satt bakom kraftigt glas och pratade genom en liten glaslucka (tänk Forex). De slog i kataloger, stämplade papper och granskade underskrifter.

Posten hade egna försäkringar och sin egen bank, PK-banken, som senare blev Nordea.

Postkontoret i Kårsta. Det stängde igen 1991. Staffan och Ann-Charlotte Hassius tog över lokalen och drev kafé, kiosk och pub fram till 1999.

Servicen lämnade en del att önska. Öppettiderna var omöjliga och leenden på andra sidan disken var sällsynta, men i gengäld skötte tjänstemännen allt och kunderna kunde förbli lyckligt ovetande om OCR-nummer. Och man behövde inte hålla reda på ett enda lösenord.

I kön på posten möttes alla i samhället, gammal som ung, rik som fattig. Man nickade tyst till grannar och vänner i kön.

Det gällde att hålla reda på öppettiderna som inte var så generösa.

Nedläggning och avveckling

1994 blev Postverket aktiebolaget Posten, till en början helt ägt av svenska staten. Under 1990-talet blev det allt mindre spring på Postkontoren, när mer och mer kunde skötas elektroniskt och automatiskt. Bankomater, telefonbanken och autogiro gjorde att man slapp mycket av köandet på posten.

I slutet av 1990-talet var det inte många kunder kvar. 2001 avvecklades postkontoren, trots protester, och hanteringen av brev och paket togs över av butiker.

2009 gick Posten ihop med sin danska motsvarighet och bildade Postnord – en sammanslagning som har fått mycket kritik.

Postkontoret på Vadavägen i Brottby.

Bilderna i det här reportaget kommer från Postverket som inför en omskyltning 1986 lät fotografera alla sina lokaler. Tack till Postmuseum för bilderna!

Fakta

Postbllderna väckte genklang på Facebook

Vi publicerade bilderna på vår Facebooksida i februari. Här är några reaktioner:

Tuna torg

”När Posten var Posten. Även om det var långa köer.”

”Både jag o min mor jobbade där 😊”

”Jag gjorde min praktik där. Trevlig arbetsplats då. 👍🏼”

Kårsta

”Min härliga svärmor Ulla Hewer var Kårstas egen postmästare/brevbärare i många år med början redan när postkontoret låg i stationshuset vid Roslagsbanan ända fram till nedläggningen 1991, då jag och min fru Anne-Charlotte öppnade CaféKiosk och Pub i lokalen.” (Staffan Hassius)

Brottby

Läsare minns att kontoret utsattes för rån och att det fanns postlådor vid entrén.

Visa merVisa mindre