Så minns vi postkontoren i Täby – ”Bara glada minnen”

Postkontoren är ett minne blott. Men vad minns vi av kontoren i Täby? Långa köer och sura miner, men också allt på ett och samma ställe med expediter som kunde hjälpa med det mesta.

 • Publicerad 16:18, 20 feb 2020

För er som inte var med: Före 2001 fanns det postkontor där man gjorde mycket av det som vi i dag sköter på nätet. Vid månadsskiftet stod man i kö på Posten för att betala hyra och räkningar. Den tjugonde varje månad var köerna extra långa när folk skulle lösa in sina pensions- och barnbidragsavier. Och det var här man postade brev och hämtade paket.

Här kunde man också:

 • Skaffa ID-kort
 • Skicka pengar inom Sverige och till utlandet
 • Lösa in checkar
 • Köpa resecheckar
 • Växla utländsk valuta
 • Handla med aktier
 • Låna pengar
 • Ta ut och sätta in kontanter
 • Poströsta
 • Postfaxa (om du inte hade egen fax)
 • Skicka telegram
 • Köpa biljetter till teaterföreställningar

Fattig som rik

För många av de här sakerna fanns inga andra alternativ. All hantering var analog och manuell. Posttjänstemännen satt bakom kraftigt glas och pratade genom en liten glaslucka (tänk Forex). De slog i kataloger, stämplade papper och granskade underskrifter.

Posten hade egna försäkringar och sin egen bank, PK-banken som senare blev Nordea.

Postkontoret på Folkungagatan 51, som det såg ut 1986. Foto: Postmuseum

Servicen lämnade en del att önska. Öppettiderna var omöjliga och leenden på andra sidan disken var sällsynta, men i gengäld skötte tjänstemännen allt och kunderna kunde förbli lyckligt ovetande om OCR-nummer. Och man behövde inte hålla reda på ett enda lösenord.

På Mitt i Täbys facebooksida har ni delat med er av minnen från postkontoren i Täby. Och dålig service verkar ni tycka lite olika kring.

”(…)Tänkte på de gamla klisterlapparna som en klistrade in i en bok för att hålla reda på betalningarna…det var alltid så trevlig personal och jag minns inte att de var några köer…”

”Kom ihåg att man satt och väntade såå länge ( man var bara barn då) 😅”

”Kommer ihåg att det alltid var så mycket folk man fick alltid stå i kö”

”Absolut hur långa köer som helst när man skulle betala räkningar i slutet utav månaden tur internetbanken och autogiro finns👍numera”

Vad gjorde de på Posten efter kl 18? Fortfarande vet ingen. Foto: Postmuseum

I kön på posten möttes alla i samhället, gammal som ung, rik som fattig. Man nickade tyst till grannar och vänner i kön.

Nedläggning och avveckling

1994 blev Postverket aktiebolaget Posten, till en början helt ägt av svenska staten. Under 1990-talet blev det allt mindre spring på Postkontoren, när mer och mer kunde skötas elektroniskt och automatiskt. Bankomater, telefonbanken och autogiro gjorde att man slapp mycket av köandet på posten.

I slutet av 1990-talet var det inte många kunder kvar. 2001 avvecklades postkontoren, trots protester, och hanteringen av brev och paket togs över av butiker.

2009 gick Posten ihop med sin danska motsvarighet och bildade Postnord – en sammanslagning som har fått mycket kritik.

Posten på Sankt Eriksgatan 51. Foto: Postmuseum

Postkontoret på Spångavägen 329. Foto: Postmuseum

Täby Centrum Postkontoret Täby 1.

Så här minns en Täbybo Postkontoret i centrum: ”Kommer ihåg att jag som barn fick plats i utrymmet i pelarna🙈😁”

Postkontoret i Väsby centrum. Foto: Postmuseum

Bilderna i det här reportaget kommer från Postverket som inför en omskyltning 1986 lät fotografera alla sina lokaler. Tack till Postmuseum för bilderna.