Minns. Eric Torells mamma Katarina Söderberg och storasyster Elsa tittar ofta på bilder på Eric och pratar om honom. Ett av Erics största intressen var att bada. Foto: Sacharias Källdén/Privat

Så minns familjen Eric Torell

Han älskade vatten, var en "lurifax" och tyckte mycket om att åka buss och bil. För två år sedan sköts 20-åriga Eric Torell till döds av polisen på en innergård i Vasastan. "Jag tänker fortfarande på honom varje dag" säger hans mamma Katarina Söderberg.

  • Publicerad 14:42, 31 jul 2020

Det var tidigt på morgonen den 2 augusti 2018 som Eric Torell, 20, som hade Downs syndrom, sköts till döds på en innergård i Vasastan. I stadsdelen hade han bott i hela sitt liv. Eric hade rymt från sitt hem i närheten och med sig hade han en leksakspistol som polisen tog för en riktig. Totalt avlossade 25 skott mot 20-åringen. Tre av dem träffade, varav två i ryggen och ett ledde till hans död.

Tre poliser åtalades, två för tjänstefel och en för vållande till annans död. Samtliga friades efter rättegången som hölls drygt ett år efter dödsskjutningen.

Känslosamt när Eric Torell begravdes

Nu har nästan exakt två år gått. Eric Torells mamma Katarina Söderberg tänker på sin son och saknar honom varje dag. Hon beskriver Eric som en "lurifax".

– Det är det första jag kommer att tänka på spontant. Han skojade och busade alltid. När vi hade gäster så kunde han skifta glasen så att den som skulle ha vitt vin fick rött och tvärtom. Han gillade att showa och ville gärna ha strålkastarljuset på sig, säger Katarina Söderberg.

Kunde bada i timmar

Erics storasyster Elsa Torell fyller i:

– Jag minns att han ofta brukade imitera karaktärer ur olika filmer. Han var väldigt duktig på det. Till exempel deckaren Columbo eller James Bond.

SE FILMEN: Här hedras dödade Eric Torell

En av Eric Torells största passioner var vatten. Hans mamma och syster berättar att han kunde bada i timmar.

– Han simmade så bra. Vi gick ofta till Eriksdalsbadet och om vi skulle utomlands var det viktigt att hotellet skulle ha en pool, säger Katarina Söderberg, och dottern Elsa berättar om Erics andra intressen:

– Eric älskade att åka bil, flyg, buss och tåg. Man såg det på hans kroppsspråk, han tyckte om att sitta och titta ut genom fönstret och jag tror att det handlade mycket om att det var spännande att vi var på väg någonstans.

Eric Torells mamma lättad efter åtalet

Och Eric var äventyrlig. Det hände att han rymde hemifrån, precis som den ödesdigra morgonen i augusti 2018. Men tidigare hade han alltid hittat hem.

Gillade polisen

– Han var frihetstörstande och kunde varenda gatsten i Vasastan. Jag minns en gång när jag packade inför att han skulle på kollo och la 500 kronor i en rödsvartrutig portmonnä. Rätt som det var så var både den och Eric borta. Jag gick ut och letade efter honom och i en kiosk berättade expediten att han hade varit där och köpt en glass och en läsk, lämnat 500-lappen på disken och sen gått. Hon hade sprungit efter honom med växeln.

När Eric rymde oroade sig familjen för att något skulle hända honom, till exempel att han skulle bli påkörd.

– Men jag tänkte ju aldrig att han skulle kunna få 25 skott mot sig av polis på en innergård, säger Katarina Söderberg.

Just polisen hade Eric Torell en särskild fäbless för. När han en gång rymt och fick åka hem i piketbuss var han "i sjunde himlen".

– Han fick alltid presenter av polisen, emblem och tröjor. Och de kvinnliga poliserna fick en puss på kinden av honom tillbaka.

Kände stadsdelen. Eric bodde hela sitt liv i Vasastan och "kunde varenda gatsten". Han gillade bland annat Solvändan, Vasaparken och "Postparken", som Norrbackatäppan kallas bland lokalbor. Foto: Privat

Eric var busig och showade gärna. Bland annat brukade han placera ut pruttkuddar i lägenheten, minns hans storasyster Elsa. Foto: Sacharias Källdén

Elsa minns när hon gick tillsammans med sin lillebror på Medborgarplatsen. Det hade varit en fotbollsmatch och ljudnivån var hög.

– Man såg att han var obekväm och höll för öronen. Men så plötsligt såg han en polisbil och då blev han helt lugn.

"Kungen av Vasastan"

Eric Torell gick i Södermalmsskolan i grundskolan och sedan i Häggviks särskolegymnasium. I skolan kallades han "kungen av Vasastan".

– Han var väldigt tydlig i sitt kroppsspråk och vägrade åka med skoltaxin om han inte fick sitta längst fram, säger Katarina Söderberg.

Både hon och Elsa beskriver Eric som social.

– Han hade en otrolig empati, det fick vi alltid höra från alla ställen han har varit på. Om någon ramlade och slog sig sprang han direkt till personalen. Och om någon gav Eric en smäll så slog han aldrig tillbaka. Han bara satte sig ner och fredade sig tills någon personal kom.

Trodde det skett en förväxling

När familjen fick beskedet, då för två år sedan, trodde de först inte det var sant. Ända tills de fick se honom på bårhuset trodde de att det handlade om en förväxling. Både Elsa Torell och Katarina Söderberg har börjat jobba igen och de planerar en minnesstund i samband med att Eric ska begravas på Adolf Fredriks kyrkogård. När vet de inte än, på grund av den rådande situationen med coronapandemin.

– Vi håller också på att skapa en minnesfond för Eric. Jag har kontakt med några organisationer. Om det kommer in medel så vill jag jobba för att säkra upp vardagen för barn och unga med intellektuella funktionsnedsättningar, säger Katarina Söderberg.

En bok om Eric Torell är också på gång.

– Boken kommer att handla om Eric och om vad som gick fel den där morgonen när han sköts till döds, säger Katarina Söderberg.

Familjen önskar att de hade fått ett samtal där polisen förklarade vad som hade hänt.

– Det var en polis som sa i tv att de skulle prata med oss. Det samtalet har vi väntat på. Men nu har det ju gått två år. Vi vill inte älta, det värsta som kan hända är att man blir bitter, det hade inte Eric velat, säger Katarina Söderberg.

– Vi lever normala liv, men det som har hänt ligger hela tiden i bakhuvudet, säger Elsa Torell.