Skolkort från 7:an 1966. Uppställda vid Turebergs torg 2018. Foto: Linnea Gustafson

Så minns de Sollentuna för 50 år sedan

Hur ser du tillbaka på platsen där du växte upp? När Barbro Hansson träffade sina gamla klasskamrater efter 50 år mindes de den ”idylliska småbyn” de tyckte att det var då.

  • Publicerad 11:36, 21 sep 2018

Barbro Hansson och Birgitta Ahlqvist Nilsson träffades första gången som nioåringar innan de skulle börja tredje klass. Året var 1962 och Barbros familj hade precis flyttat från Rotebro till Tureberg. Birgittas föräldrar hade butiken Runes livs som låg i hörnan Bygdevägen/Ryavägen och Barbros mamma frågade om de båda flickorna kunde träffas, så att Barbro kände någon när hon började i nya klassen.

– Jag vågade inte gå och hälsa på själv men tog med min syster och det gick ju bra. Och på den vägen är det, säger Birgitta.

Hittade varandra via Facebook

Barbro flyttade från Sverige 1973 och har bott i USA sedan dess där hon växlar halvårsvis mellan New Hampshire och Virginia. För snart fem år sedan fick hon kontakt med Birgitta via Facebook och de har hållit kontakten.

– Senaste tio åren har jag varit här kanske en gång om året, innan dess kanske var tredje var fjärde år. När mina föräldrar började bli dåliga så åkte jag oftare. Det är tur att jag har kommit hit med jämna mellanrum för jag skulle inte känna igen mig om jag inte sett pö om pö hur det växt upp, säger Barbro.

Och den här gången besöker hon Sverige för ett annorlunda möte – hon ska återse sin gamla klass.

Barbro Hansson kramar om Kerstin Utbult.

Nervositet och spänd förväntan ligger i luften när de ska träffas på Turebergs torg. De flesta av dem har inte mötts sedan de slutade Helenelundsskolan 1968. De är elva som tagit sig hit i dag. Varma höstvindar sveper över torget. Det blir ett kramkalas och alla verkar uppspelta och glada över att återträffen blivit av, trots de ganska spontana omständigheterna.

Mötet på Turebergs torg.

Birgitta kramar om Jim Nordin.

Flera av dem bor nu i andra delar av Stockholm, och ett par har flyttat tillbaka. Men de är överens om att Sollentuna inte alls är sig likt.

– Det går inte ens att jämföra. Det är en helt annan värld, säger Birgitta Ahlqvist Nilsson.

De beskriver ett Sollentuna med betydligt mycket mindre trafik, där grusvägen var huvudled och berättar om det dagliga kioskstoppet när de köpte tuggummi av märket Riff och Svarta Dandy.

– Kommer du ihåg att det blev så gott när man blandade båda sorterna! säger Birgitta till Barbro.

Hem till Sollentuna

Birgitta och Barbro tycker ändå att det har blivit fint, att de nybyggda husen vid Turebergstorg smälter in i stadsbilden.

– Det ser fint ut. Jag tycker att de har lyckats ganska bra här i Tureberg, säger Barbro Hansson.

Hon har alltid föreställt sig att hon kanske skulle flytta tillbaka till Sverige, och då är det till Sollentuna hon skulle köra lasset.

– Nu när mina föräldrar inte lever känns det inte lika viktigt. Men jag skulle kunna tänka mig att bo här. Jag säger alltid att jag åker hem när jag åker hit. Och att komma hit och hälsa på är viktigt för mig, säger Barbro.

Innan de ska sätta sig till bords på Edsbacka Wärdshus ska de promenera förbi deras lärarinna Dagmar Hanssons gamla lägenhet, och uppför Tors Backe förbi huset där deras magister Ahlén bodde, genom skolan och ner till Edsbacka.

”En idyllisk småby”

För Klas Sjöblom, en av klasskompisarna från förr, är det mesta av barndomens kärlek till orten borta.

– Jag tycker det är fult. Det är så otroligt annorlunda, det finns ju ingenting kvar. Då var det en idyllisk småby. Jag har min bror som bor kvar så jag har sett det växa upp men det är inget jag längtar tillbaka till, säger han.

Jim Nordin har letar fram gamla skolkort från sjuan.

Bakre raden från vänster: Klas Sjöblom, Mats Utbult, Thomas Björkman, Birgitta Ahlqvist Nilsson. Mittenraden: Barbro Hansson, Jim Nordin, Gitt-Marie Sandahl, Carita Eklöf. Främre raden: Kerstin Utbult, Björn Nordström, Anna Molinder.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Brandkåren vädjar: Var försiktig på isen

Nyheter "Varje vinter är det någon eller några som går igenom" Isen har börjat lägga sig på Norrviken, men det gäller att vara försiktig.onsdag 20/1 13:10

Narkoman hotade att skjuta ihjäl sina föräldrar

Nyheter Kom hem och "var som en annan människa" En tonåring har dömts för olaga hot mot sina föräldrar i Helenelund. Det var i juni i fjol som det uppstod bråk då han kom hem narkotikapåverkad och ”uppe i varv”.onsdag 20/1 11:20

Nu minskar vaccinationstakten

Nyheter Hälften så många doser till Stockholm Över 30 000 personer har vaccinerats mot covid-19 i Region Stockholm. Men nu halveras antalet doser som levereras.onsdag 20/1 8:11