It's on! Snart drar 127-festivalen igång igen. Och det finns många andra aktiviteter för alla sommarlovslediga i 127-området i år. Foto: Claudio Britos

Så maxar du sommaren i Skärholmen

Snart är det dags igen för det som många ser som sommarens höjdpunkt – Mitt127:s sommarfestival, laddad med en hel del nyheter. Och det är inte det enda som händer i Skärholmen, Sätra, Bredäng och Vårberg i sommar.

  • Publicerad 14:14, 18 jun 2019

Den 24 juni startar årets 127-festival vid parkleken Ängen i Bredäng. Därefter följer sex veckor sprängfyllda av gratisaktiviteter för barn och unga i alla 127:s stadsdelar.

Nadia Ahmadian har tidigare sommarjobbat på festivalen. I år är hon arbetsledare, med ansvar för festivalens barnaktiviteter.

– Jag önskar att 127-festivalen hade funnits när jag växte upp, det är det bästa som hänt stadsdelen. Annars har många barn här inte möjligheten resa bort eller göra en massa aktiviteter på sina lov. Men med 127-festivalen kan de också få en händelserik sommar och ha något att berätta när de kommer tillbaka till skolan igen. Helt gratis dessutom, säger hon.

Det har gått nio år sedan festivalens grundare Aseffa Hailu och Krister Eyjolfsson startade festivalen med några basketkorgar på Skärholmstorget. Sedan dess har den vuxit rejält och bland annat spridits till Vårby gård där en 143-festival har premiär i år.

Skateboard, basket och MMA

Som vanligt kommer det finnas möjlighet att testa på flera sporter och aktiviteter, alltifrån fotboll och basket till skateboard, dans och MMA.

– Vi har också försökt anpassa programmet så det finns mer för de yngre barnen. Vi kommer inleda varje dag med en rolig timme med lekar och aktiviteter för dem. Och det kommer finnas väldigt mycket att göra, bland annat ponnyridning, massa hoppborgar och tävlingen dessertmästaren, där barnen får dekorera cupcakes, säger Nadia Ahmadian.

Basket och fotboll är bara några av alla aktiviteter som erbjuds när 127-festivalen drar igång. Foto: Claudio Britos

Även i år kommer det gå att lära sig åka skateboard i Bredäng i sommar. Foto: Claudio Britos

Bland nyheterna för året finns bland annat landhockey i full utrustning, framtidens fotbollsredskap och horisontell bungyjump.

– Vi kommer också ha en talangtävling, med en jury och bra priser, och ett kulturtält där vi kommer ha hennamålning, Fifa-turneringar och karaoketävlingar. Och eftersom det var så varmt förra sommaren har vi förberett oss för det, det kommer vara mycket olika vattenlekar, säger Nadia Ahmadian.

Prisjakt

En annan nyhet är också något som smygtestades under årets vinterfestival – att det går att samla på sig speciella 127-mynt i de olika tävlingar som arrangeras under festivalen.

– Tidigare har vi mest delat ut lite småpriser, som biobiljetter, efter varje tävling. Men nu få man mynt, olika antal beroende på hur stor tävlingen är, som man kan samla på sig och sen byta in till ett pris från vårt prisbord. Ju fler mynt desto bättre priser – alltifrån fidgetspinners och biobiljetter till bluetooth-högtalare, säger Nadia Ahmadian.

127-festivalen är inte det enda som händer i området i sommar, tvärtom så finns det i år ovanligt mycket att välja emellan. Nedan kan du se ett urval.

Nadia Ahmadian. Foto: Privat

Det här händer också i sommar

Strandhäng:

1-18 juli – Sätra strandbad: Klockan 13-19 varje vardag erbjuds mängder av sommaraktiviteter för alla åldrar. Bland annat kanotuthyrning, boule, kubb, danslekar och dj-skola.

Parkteatern:

19 juni – Bredäng: Klockan 11 kan alla över 4 år ta del av Clownen Manne & Co. Klockan 13 bjuder Marionetteatern på en föreställning för alla åldrar.

24 juni – Bredängs torg och 25 juni – Skärholmens torg: Klockan 16 presenteras valda delar ur föreställningen "ON THE CUSP".

21 augusti – Parkleken Kulan: Klockan 9:30 och 10:45 bjuds det på komedi "Den lille girige" för de allra yngsta, som skildrar den innersta kärnan av det treåriga sinnet.

Biblioteket:

20 juni, 18 juli och 15 augusti – Sommarboken: Vill du som är mellan 8-12 år tipsa om din favoritbok, eller behöver du nya boktips? Då kan du komma till Skärholmens Bibliotek mellan klockan 13-14 för att prata om böcker, ge boktips och fika.

24 juni-18 augusti – Pop-Up med bibblan: Biblioteket kommer att dyka upp på nya platser runt om i Skärholmen. Där kan du få boktips, fixa ett nytt lånekort, låna en tidning till stranden, testa VR-glasögon, lyssna till en saga och mycket mer.

Fryshuset – fritidsverksamhet:

Under hela sommarlovet arrangerar Fryshuset sin sommarlovsverksamhet Lovely days. I Bredäng arrangeras bland annat skateboardskola med coach, dans basket och fotboll. I Vårberg fotboll-, tennis- och dansskola och odling.

Hela schemat finns på Fryshusets hemsida.

Spontanfotboll:

Varje fredag fram till den 16 augusti arrangerar IFK Stockholm gratis spontanfotboll för pojkar och flickor på Vårbergs IP. Klockan 16.00-18.00 för 6-8 år, klockan 18.00-20.00 för 13-17 år.

Stadsvandringar:

25 juni – Bredäng: Lär dig mer om Bredäng – Stockholms mesta förort, varför den byggdes och vilka visionerna var. Arrangör: Stadsmuseet. Kostar: 120 kronor.

Mer information om varje aktivitet finns på kommunens hemsida: https://www.stockholm.se/sommariskarholmen

Visa merVisa mindre