Mitt tar tempen på västerort i coronasmittans tid. Foto: Mostphotos

Så mår västerort just nu – Mitt i har tagit tempen

Äldreomsorgen skulle vilja coronatesta personalen. Småföretagen kippar efter andan. I skolan stannar var femte elev hemma. Så här mår västerort i dag.

  • Publicerad 04:57, 31 mar 2020

Snart tre veckor efter att den första personen i Stockholm dog av coronasmitta påverkar utbrottet oss alla. Nu tar vi på Mitt i tempen på hur drabbade vi faktiskt är – i äldreomsorgen, i skolan och på företagen.

Chefen vid Koppargården: Personalen borde testas

Ewa Örjebo, enhetschef Koppargårdens vård- och omsorgsboende

Hur bedömer du läget?

– Det är en del sjukfrånvaro, så läget är ansträngt. Men vi hanterar det. Än så länge funkar det bra.

Hur mycket värre är det nu än vid tidigare kriser?

– Under den tid jag jobbat här är det här den största utmaning vi haft. Det går inte att jämföra med något annat som inträffat under den tiden.

Koppargårdens vård- och omsorgsboende. Foto: Anders Göransson

Vad skulle ni behöva för att läget ska bli bättre?

– Som så många andra skulle vi behöva bättre tillgång till skyddsutrustning, så att man visste att leveranserna flöt på och att det fungerade. Sedan kan det vara en utmaning med personal, eftersom så många är sjuka. Det vore önskvärt att vi kunde testa personal i äldreomsorgen. För jag tror att just nu är det många som är hemma med vaga symptom, som kanske inte skulle behöva vara hemma, åtminstone inte så länge.

Hur mår din organisation på en skala 1-10, där 1 är normalläge och 10 exceptionellt tufft?

– Jag tror att vi bara är början av det här. Så kanske en 7:a då. Det är tufft, men vi hanterar det.

Kenneth Wielinder, Vällingbyskolans rektor. Foto: Boris Kalanovic

Rektorn: ”Otroligt imponerad av personalen”

Kenneth Wielinder, rektor Vällingbyskolan

Hur bedömer du läget?

– Generellt är det ett väldigt proffsigt grundarbete som sker här, där vi ställer upp för varandra och försöker klara situationen just nu. Vi har ett fokus på att vara tydligare och mer offensiva för att säkra att de elever som är frånvarande följer skolarbetet och inte tappar i studietakt. För frånvaro är lite längre än annars, och omfattar betydligt fler. Som högst var frånvaron för 1,5 vecka sedan, men efter det har den faktiskt gått ned något. I dag är ungefär 150 elever frånvarande, av drygt 800.

Vällingbyskolan. Igår var 150 av skolans 800 elever sjukanmälda.Foto: Anders Göransson

Hur mycket värre är det nu än vid tidigare kriser?

– Jag har jobbat i skolan i nästan hela mitt vuxna liv. Jag har inte varit med om en så här tydlig påverkan förut.

Vad skulle ni behöva för att läget ska bli bättre?

– I en drömvärld skulle vi vilja ha mer alternativ personal att sätta in, personal som kan verksamheten. Men det är ju en smula utopiskt. Men vi hjälps för att hålla igång ordinarie undervisning och jag tycker det fungerar.

Hur mår din organisation på en skala 1-10, där 1 är normalläge och 10 exceptionellt tufft?

– Jag skulle ge en 5:a i nuläget. Det är en utmanade situation, men jag är otroligt imponerad av hela personalgruppen, hur de lugnt och metodiskt hjälps åt för att hålla skol- och fritidsverksamheten igång. De är kloka, följer alla direktiv och stannar hemma när de ska, men kommer sedan tillbaka friska och kör på.

Marie Engström, ordförande för Vinsta Hässelby Vällingby företagsgrupp. Foto: Privat

Företagaren: ”Ingen vågar ta beslut”

Marie Engström, ordförande Vinsta Hässelby Vällingby företagargrupp

Hur bedömer du läget?

– Inom den producerande verksamheten är det många som har drabbats av leveransproblem av komponenter. Och de som säljer servicetjänster till andra företag – där ligger ju väldigt mycket nere just nu. Ingen vågar ta beslut. Ovissheten är ett stort problem för småföretagarna.

Hur mycket värre är det nu än vid tidigare kriser?

– Psykologiskt är den här krisen mycket svårare att hantera. Den är ju global och hela vårt samhälle bygger på globala flöden. Så det drabbar oss alla.

Vad behövs för att läget ska bli bättre?

Förutom ett vaccin? Det jag hoppas på att man från regering och Stockholms stad förstår hur stor del av samhället som består av småföretag, som försörjer en eller flera personer. Många är egenanställda, och det gäller särskilt i Hässelby-Vällingby.

Hur mår företagen i Vinsta, Hässelby och Vällingby på en skala 1-10, där 1 är normalläge och 10 exceptionellt tufft?

– Jag skulle nog sätta en åtta.

Janne Westerberg, ordförande för Spånga företagareförening. Foto: Privat

Ovissheten är det värsta”

Janne Westerberg, ordförande Spånga företagareförening och delägare i restaurang Baan Thai.

Hur bedömer du läget?

Det beror på vilken verksamhet det gäller. Vi som håller på med mat klarar oss och har mycket att göra. Alla måste ha mat. Apoteket går nog också bra. Men resten – det är ju tvärdött.

Hur mycket värre är det nu än tidigare kriser?

– Det här måste ju vara väldigt mycket större än allt annat. Och det stora problemet är ju att man inte vet hur länge det kommer att pågå. .

Vad behövs för att läget för er ska bli bättre?

– Det är väl jättebra att man sänker arbetsgivaravgiftens kraftigt. En del verksamheter skulle behöva få hjälp med sänkta hyror, och i vissa branscher där det är stendött kanske staten skulle behöva gå in och hjälpa till så att de överlever.

Hur mår era medlemmar i Spånga på en skala 1-10, där 1 är normalläge och 10 exceptionellt tufft?

Det beror på bransch. Men det är ju 10 för vissa typer av företag. Jag menar vem köper en resväska idag, till exempel? Där är det ju 10+! Men för mig som håller på med mat är det som vanligt, kanske till och med bättre än normalt vissa dagar.