Foto: Most Photos

Så många Upplands-Brobor har fått en första dos vaccin

Med anledning av ett dataintrångsförsök mot Folkhälsomyndigheten redovisas inga konstaterade fall av covid-19 på kommunnivå denna veckan. Vaccineringen i Upplands-Bro tuffar på, fram till och med vecka 21 så har 41 en procent av kommuninvånarna fått en första dos vaccin mot covid-19.

  • Publicerad 10:54, 4 jun 2021

Med anledning av att Folkhälsomyndigheten drabbades av ett försök till dataintrång under vecka 21 så redovisas inga siffror för perioden rörande konstaterat smittade i Upplands-Bro och övriga kommuner.

Foto: Newsworthy

26-28 maj så var databasen dit konstaterade fall rapporteras nedstängd med anledning av intrångsförsöket. De fall som rapporteras in kom till myndigheten i efterhand och är registrerade under helgen vecka 21, men även under vecka 22. Därmed går det inte att rapportera några bekräftade fall per vecka under vecka 21-22.

Foto: Newsworthy

Så här skriver Folkhälsomyndigheten själva om händelsen:

"Under vecka 21, mellan 26:e och 28:e maj, var databasen SmiNet tillfälligt nedstängd efter ett försök till dataintrång. De fall som bekräftats under de dagar systemet var stängt rapporteras in under helgen vecka 21 och under vecka 22. De bekräftade fallen redovisas i statistiken utifrån det datum anmälan registrerades i SmiNet. Detta innebär att fall som egentligen skulle ha registrerats och redovisas under vecka 21 nu istället redovisas under vecka 22. Antalet fall som redovisas per dag under vecka 21 och 22 reflekterar inte smittspridningen utan behöver tolkas över en längre tidsperiod".

Foto: Newsworthy

Fram till vecka 21 så har 9 399 Upplands-Brobor fått en första dos vaccin mot covid-19. Det här motsvarar 41 procent av den vuxna befolkningen i kommunen. Dessa siffror kommer från Nationella vaccinationsregistret och analyseras av nyhetssajten Newsworthy. Fram till och med vecka 21 så har det i länet fördelats 796 414 doser vaccin. Det här motsvarar att 43 procent av Stockholmarna fått en första spruta. De tre kommuner som kommit längst i sin vaccinering är Norrtälje (58 procent), Vaxholm (56 procent) och Danderyd (55 procent).

Striden om grustaget: Nu stoppas allt arbete

Överklagan. Länsstyrelsen stoppar allt arbete på Lindormsnäs 1:5. Naturskyddsföreningen överklagade Börje Wredéns (L) beslut att riva upp förbudet mot verksamheten på Lindormsnäs. Nu har länsstyrelsen ställt sig på Naturskyddsföreningens sida: All verksamhet...torsdag 24/6 17:01

Efter jättebeslaget av cannabis - 58-åring frias

Operation Costa. "Frias på grund av polisprovokation". Efter ett tillslag mot en lagerlokal i Kungsängen i februari 2020 så kunde polisen beslagta 388 kilo cannabis. Två män dömdes till fängelse vid Attunda tingsrätt inom ramen för polisens Operation...torsdag 24/6 12:06