"Vad finns det för skyddsrum i Upplands Väsby? Finns det något beredskapslager om krisen skulle förvärras?"

Sådana frågor florerar på sociala medier och i mejl till tidningsredaktioner. Det är inte så konstigt när säkerhetsläget i Europa på bara några veckor drastiskt har förändrats.

Sverige var under efterkrigstiden, och är förmodligen fortfarande, ett av världens mest skyddsrumstäta länder. Så pass att Churchill 1954 frågade Tage Erlander om vilket krig vi egentligen tänkte delta i – vi som grävde ner oss precis överallt. Huvudstaden hyser naturligt nog väldigt många av dessa skyddsrum.

277 skyddsrum

Men hur ser det ut i Upplands Väsby? Enligt MSB finns det 277 skyddsrum här med sammanlagt 37 941 platser. De tre största, med 370 platser var, finns på Dragonvägen 48–50, 34–36 samt 14–16. Alla skyddsrum är öppna för alla – men alla får inte plats samtidigt. I Väsby räcker skyddsrumsplatserna till cirka 80 procent av befolkningen.

I fredstid används dock många skyddsrum som förråd. På 48 timmar ska de dock kunna återställas till skyddsrum. MSB har en interaktiv karta där man kan se var närmaste skydd finns och var ingångarna ligger.

HÄR HITTAR DU SKYDDSRUMSKARTAN

Vad gäller beredskapslager i Upplands Väsby finns det ett för vård- och omsorg, samt några reservkraftverk. Det finns däremot inget liknande det i Täby, med mat och vatten.

– Vi ser över vår kontinuitetsplanering och i den finns även matfrågan, där kommunen har ansvar för att tillhandahålla mat till särskilt boende. Men planer på ett eget beredskapslager med mat och vatten finns inte nu. säger biträdande kommundirektör Anna von Axelson och fortsätter:

– Gemene man har ett stort eget ansvar och riktlinjerna är att man ska kunna klara sig själv en vecka. Kommunen lägger fokus på de som inte kan klara sig själva – som boende på särskilt boende.

Enligt Anna von Axelson är kommunens uppdrag primärt nu att fungera som kommun – att allt ska rulla på som vanligt, helt enkelt.

Hur ska Väsbyborna tänka i det läge som råder nu?

– Var framför allt källkritiska och sprid inte obekräftad information. Klicka inte på okända länkar. Vill man hjälpa till finns det föreningar som till exempel Frivilliga resursgruppen, FRG, som man kan anmäla sig till.

Hur ska folk hantera sin oro?

– Det är bra att läsa in sig på broschyren "Om kriget kommer", samt följa krisinformation.se. Jag vill dock betona att det enligt försvarsmakten i nuläget inte förekommer något väpnat hot mot Sverige. Men säkerhetsläget är naturligtvis oroande och vi följer utvecklingen.

Hur jobbar ni med IT-säkerheten?

– Vi vidtog åtgärder före årsskiftet bland annat utifrån de händelser som också påverkade Kalix, då en hackerattack slog ut kommunens it-system.