Magnus Falk är en av många som fått p-bot på Willyspa. "Man borde kunna få visa sitt kvitto, så de ser att man bara handlat", tycker han. Foto: Anna Wilson

Så många p-böter skrevs ut på Lidingö förra året

På Lidingö skrevs 6638 p-böter ut förra året. Men hur många slapp betala? Läs om juristen som vunnit åtskilliga parkeringsfall. – Parkeringsvakterna är ute med måttband och tidtagarur för att lappa bilar som står fel. Så varför skulle inte vi billister kunna göra detsamma, säger han.

  • Publicerad 05:00, 12 mar 2020

Ni vet känslan av att på väg ut till bilen få syn på något gult som fladdrar i vinden? Bara blotta skymten av den gula lappen kan köra ett bra humör i botten på en millisekund.

Det finns ju liksom ingen annan att skylla på. Felet är helt ens eget. Eller?

Har tjänat 100 000-tals kronor

De allra flesta parkeringsböter är korrekt utfärdade, men det är alldeles för många som inte är det menar Stefan Wahlberg som är expert på just parkeringsjuridik.

– Parkeringsvakterna är ute med måttband och tidtagarur för att lappa bilar som står fel. Så varför skulle inte vi billister kunna göra desamma, säger experten som vann sitt första parkeringsfall 1989 och sparat hundratusentals kronor på felaktigt utfärdade p-böter sedan dess.

Stefan Wahlberg var tidigare chefredaktör på Dagens Juridik. Foto: Privat

Få felaktiga p-böter

Parkeringsböter kan utfärdas av antingen privata markägare eller kommunen. Under förra året delades drygt 723 200 parkeringsböter ut av kommunerna i Stockholms län. Av dem var 3 383 felaktigt utfärdade.

Rivna parkeringsböter

Tabellen visar antalet rivna felparkeringsavgifter utfärdade av kommun eller polis i länets alla kommuner under förra året.

Undanröjda p-böter2019
Botkyrka42
Danderyd37
Ekerö5
Haninge33
Huddinge25
Järfälla67
Lidingö37
Nacka66
Norrtälje59
Nykvarn3
Nynäshamn16
Salem9
Sigtuna135
Sollentuna81
Solna224
Stockholm2 066
Sundbyberg187
Södertälje110
Tyresö13
Täby55
Upplands-Bro21
Upplands Väsby19
Vallentuna13
Vaxholm12
Värmdö16
Österåker22

Källa: Transportstyrelsen.

Flera regelverk

I kommunerna är det egentligen polisen som bär ansvaret över att billisterna ska parkera rätt. Men nästan alltid är det kommunernas egna parkeringsvakter som kontrollerar och lappar de felparkerade bilarna.

Kommunerna har flera regelverk att förhålla sig till när det kommer till parkering. Det handlar dels om de generella trafikreglerna som att inte parkera för nära ett övergångsställe och dels om lokala trafikföreskrifter.

– De lokala föreskrifterna ska påvisas med hjälp av skyltar på gatan. Dessutom måste de offentliggöras på en databas hos Transportstyrelsen. Både villkoren måste uppfyllas för att ett parkeringsförbud ska gälla, säger Stefan Wahlberg.

Fota bilen – varje gång

Parkeringsreglerna är en snårig djungel för den som inte är insatt. Det skulle kunna innebära att fler än de drygt 3 300 felaktigt utfärdade parkeringsavgifterna under förra året också skulle kunna vara felaktiga.

Det viktigaste om man ska överklaga en p-bot är att ha konkret bevisning. Det går sällan att väjda efter någon form av förståelse. Om ord står mot ord väger nästan alltid parkeringsvaktens röst högre. Själv tar jag en bild på bilen varje gång jag parkerat. Min telefon är full av sådana bilder, säger Stefan Wahlberg.