Den nya bosättningslagen kom till 2016 för att få en jämnare fördelning av mottagandet av nyanlända mellan landets kommuner.

Länsstyrelsen sköter fördelningen i Stockholms län och nu är den klar för de 2 097 nyanlända personer som länet ska ta emot nästa år.

"Helt orimligt"

Stockholms stad kommer att emot flest personer (790) följt av Nacka (131). Täby kommer därefter och ska ta emot 110 nyanlända. Något som Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande, ställer sig kritisk till.

– Jag anser att det är helt orimligt, jag tycker att kommunerna själva ska få önska hur många de kan ta emot, inte att staten tvingar på kommunerna, säger han.

För att nyanlända snabbare ska få jobb har mottagandet i högre grad styrts till kommuner där arbetsmarknaden är god, förklarar länsstyrelsen. Det har lett till att Stockholms län nu tar emot en lägre andel nyanlända personer, 111 färre 2021 än i år exempelvis.

– Hade vi haft hög arbetslöshet så hade vi fått ta emot färre. Vi straffas för att vi är bra. Jag tycker att man i stället måste ta mer hänsyn till bostadssituationen i kommunen, säger Erik Andersson.

Risk med korta kontrakt

Enligt bosättningslagen är kommuner skyldiga att ordna bostad åt de nyanlända, men det räcker att ordna tidsbegränsade kontrakt. Så har de flesta av länets kommuner valt att göra. Täby kommunen hyr byggnaden K30, tidigare Täby Park Hotell, där de nyanlända kommer att bo, vilket nyanlända även gör idag.

– Jag tycker att det är en framgång, man får hjälp och utbildning på samma plats. Efter två år ansvarar man själv för att hitta en bostad, säger Erik Andersson.

Länsstyrelsen ser en risk med tidsbegränsade kontrakt, då många nyanlända med korta kontrakt flyttar vidare. Det kan leda till att det, trots lagen, på sikt blir en ojämn fördelning av nyanlända mellan kommunerna.

– Av de nyanlända som togs emot i länet på anvisning år 2017 hade två tredjedelar efter drygt två år lämnat de kommuner som tillämpar de striktaste tidsgränserna vid bosättningen. De allra flesta som flyttat har också lämnat länet, säger Annelie Rostedt, utvecklingsledare på länsstyrelsen.