Corona-effekt. När polisen sluppit bevaka idrottsevenemang har mycket arbetstid kunnat läggas på annat, till exempel på brottsutredningar. Foto: Andreas Enbuske

Så många miljoner har polisen sparat på coronakrisen

Att derbyn inte spelats, Arlanda gapat tomt och konserter ställts in har sparat polisen i Stockholm miljontals kronor. “Har kunnat göra mycket annat som är viktigt istället”, säger polismästaren Michael Fetz.

  • Publicerad 05:29, 17 okt 2020

Pandemin har gjort 2020 till ett ovanligt år för polisen i Stockholm, som vanligtvis lägger stora resurser på att bevaka matcher och evenemang. Förra året, räknat från januari till september, kostade bara kommenderingar till idrottsevenemang Stockholmspolisen 16,9 miljoner. I år är den siffran 3,7 miljoner, enligt statistik från polisen.

– Våra kostnader har varit ungefär en femtedel av vad de brukar vara så de har minskat rejält och vi har kunnat ägna oss åt annat som är viktigt för polisen och allmänheten istället, säger Michael Fetz, polismästare och ansvarig kommenderingschef för den särskilda händelsen corona.

Risk för trängsel på höstlovets resor

Fler utredningar går till åklagare

Han uppger att polisen har lagt mer tid på att arbeta i förortsområden efter grova våldsbrott för att öka tryggheten. Fler poliser har också hunnit arbetat med att utreda brott. Det har gett resultat, enligt Michael Fetz.

– Det är runt 1600 fler ärenden hittills i år jämfört med förra året. Det är mycket, säger han.

För trångt på mängder av Stockholms krogar

Grova brott, brott i nära relationerna och brott där någon sitter häktad eller anhållen har prioriterats. Men polisen har också hunnit med fler enklare utredningar av brott som snatteri och trafikbrott – tack vare flygstoppet. När Arlanda tömdes på folk i mars snabbutbildades sysslolösa gränspoliser som sen dess har arbetat som utredare.

– De fick gå en kurs på några veckor och många av dem har faktiskt valt att bli utredare på riktigt efter det, säger Michael Fetz.