Ex-borgarråd. Roger Mogert (S) fick sparken av Karin Wanngård (S) efter att kvinnor berättat om hur han betett sig mot dem. Foto: Mikael Andersson

Så många miljoner får Roger Mogert (S) nu

Flera miljoner i avgångsvederlag – av skattebetalarnas pengar. Det väntar före detta borgarrådet Roger Mogert (S) som avgick i torsdags efter anklagelser om att han utnyttjat sin maktposition för att komma i kontakt med kvinnor.

  • Publicerad 08:51, 25 nov 2017

I torsdags avgick Stockholms kultur- och stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S). Detta efter att en handfull kvinnor vittnat om att borgarrådet ska ha missbrukat sin ställning som makthavare och politiker.

–  Jag har betett mig på ett sätt som är oacceptabelt, jag har fått de här kvinnorna att känna sig utsatta. Jag är djupt ledsen för det och vill be de här personerna om ursäkt, säger Roger Mogert i en skriftlig kommentar efter avgången.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu kan StockholmDirekt avslöja Roger Mogerts avgångsvederlag. De kommande tolv månaderna får han 76 000 kronor i månaden, vilket ger en ersättning på totalt 912 000 kronor före skatt första året. Ersättningen är beräknad så att Mogert får 65 procent av sitt heltidsarvode under 2016 – vilket var 117 000 kronor i månaden.

Den före detta S-toppen får sedan betalt i ytterligare fyra år. Under denna period får han 56 procent av arvodet, vilket motsvarar 65 000 kronor i månaden. Totalt under de kommande fem åren kommer Mogert alltså att få 4 032 000 kronor före skatt. Ersättningen betalas ut av Stockholms stad och tas alltså från stockholmarnas skattepengar.

– Beloppen är ungefärliga. Den exakta ersättningen, som räknas fram i olika nivåer med olika procent, är inte riktigt färdigräknad än, säger Anita Lidberg, personaldirektör på stadsledningskontoret.

– För att få ersättningen måste man ansöka om det. Än så länge har ingen ansökan kommit in från Roger Mogert, tillägger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ersättningsnivåerna är antagna av kommunfullmäktige i Stockholms stad, och är i sin tur baserade på Sveriges kommuner och landstings riktlinjer för omställningsersättning för förtroendevalda som slutar sina uppdrag.

Nytt jobb minskar ersättningen

Vid ny förvärvsinkomst minskas avgångsvederlaget med 75 procent av förvärvsinkomstens belopp.

Med en ny lön på exempelvis 100 000 kronor i månaden innebär det alltså att avgångsvederlaget minskas med 75 000 kronor i månaden. Utifrån Mogerts ersättning under första året, 76 000 kronor, innebär det alltså att han skulle få behålla 1 000 kronor i månaden av avgångsvederlaget om han får ett nytt jobb med 100 000 kronor i månadslön.

Visa merVisa mindre