GÅR FRAMÅT. De senaste siffrorna från Nationella vaccinationsregistret visar att 84 454 personer i Stockholm Stad har fått sin första dos vaccin, 34 496 även dos 2. Foto: Mostphotos

Så många har vaccinerats i Region Stockholm

Vaccinationscentraler öppnar upp och tempot höjs. Så här ser sprutläget ut i Stockholm.

  • Publicerad 14:41, 12 apr 2021

Förra veckan kunde Region Stockholm berätta om vad de tror om våren. Förhoppningen är att den breda vaccinationen ska inledas vecka 19, någon gång 10-14 maj. Det är då den stora massan, stockholmare i åldern 18-59 år, ska få sin första spruta.

– Det enligt vår preliminära planering. Men det förutsätter att vaccin levereras enligt prognos, och att den andel doser som tilldelas oss baseras på hur stor andel av befolkningen som är i åldern 18-59 år, sade vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Fler mottagningar öppnar

Redan den här veckan öppnar ytterligare ett antal vaccinationsmottagningar runt om i regionen, förutom de fyra som öppnade innan påsk, som kan bokas digitalt via 1177.se, och som avlastar vårdcentralerna.

Sex nya mottagningar för vaccinering öppnar

Ansträngt läge – inte läge att lätta upp

Om det börjar ljusna på vaccinationshimlen, är det fortfarande mörkt i sjukvårdsskyn. Läget på regionens sjukhus är fortsatt mycket ansträngt.

Antalet patienter med covid-19 har ökat stadigt sedan februari. Tyvärr finns det inga tecken på tillbakagång. Samma sak går att se i antalet konstaterade smittade, som har ökat stadigt de senaste veckorna.

– En orsak är den brittiska mutationen. Den bedöms vara cirka 50 procent mer smittsam. Vi måste pressa ner den tredje vågen. Det gör vi med en ökad tydlighet, inte med färre restriktioner, säger Region Stockholms tillförordnade chef Johan Bratt.

I Stockholm stad har nu 84 454 personer fått den första vaccindosen, 34 496 även dos 2.
Totalt har över 368 000 vaccindoser har getts i hela Regionen. De flesta vaccineringarna sker via regionens cirka 200 vårdcentraler.

Redan efter den första dosen får man ett gott skydd mot allvarlig sjukdom, enligt Region Stockholm.

Snabb ökning – allt fler barn sjuka i covid-19

Vaccinerade i Region Stockholm vecka 14

Loading...

Loading...