Sedan sommaren 2022 är det kommunerna som har ansvaret för att ordna med boende åt de flyktingar som kommer till Sverige från Ukraina. 

Åtta miljoner människor har flytt från Ukraina sedan Rysslands invasion i februari i fjol. 50 000 av dem har kommit till Sverige och i slutet av december 2022 så fanns knappt 39 000 Ukrainare i Migrationsverkets system registrerade inom ramen för massflyktsdirektivet. 

Av dessa finns 212 personer i Upplands-Bro, det är en ökning med 31 personer sedan juni 2022.

I syfte att få till en jämnare fördelning över landet jämfört med flyktinghösten 2015 så trädde en ny lag i kraft den 1 juli som lägger ansvaret på kommunerna att ordna med bostad för de som flyr kriget.

Detta sker enligt ett fördelningstal som Migrationsverket har tagit fram.

Talet baseras på kommunens befolkningstal, arbetsmarknad och även hur många nyanlända kommunen har tagit emot i övrigt.

Har fyllt sina platser

Nu rapporterar nyhetssajten Newsworthy, som tagit fram dessa siffror, att kommunens boendeplatser var fyllda vid årsskiftet. Upplands-Bro har fyllt de 22 boendeplatser man anvisats att ta fram.

I 43 av Sveriges 290 kommuner så har man fyllt sina boendeplatser. Men skillnaden är stor runt om i landet,
i vissa kommuner har inte ens var femte plats nyttjats.

Enligt Migrationsverket beror detta på att myndigheten försökt ta hänsyn till de som kom innan den 1 juli och hunnit etablera sig på en specifik ort. ”För dem som kommit efter 1 juli har fokus skiftat till att anvisa till olika kommuner för att få en jämn fördelning över landet”, skriver Newsorthy.