Tisdagen den 11 maj kom nya siffror över andel personer över 65 år per stadsdel och kommun som påbörjat vaccineringen mot covid-19.

Siffrorna visar att över 70 procent av 65-plussarna i alla länets kommuner och stadsdelsområden nu har fått första dosen, och genomsnittet ligger på 83,5 procent.

– Vi ser att vi kommit en bit på vägen, men det är ett långsiktigt arbete vi är inne i och vi är inte nöjda utan kommer fortsätta jobba snabbt för att så många som möjligt ska vaccineras, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i region Stockholm, till Mitt i.

Skillnaden i andel vaccinerade mellan olika områden är fortfarande stor. Mitt i har tidigare rapporterat om att rika kommuner och stadsdelar ligger före, och den trenden ser ut att fortsätta.

Rinkeby-Kista i botten

Lägst andel vaccinerade har Rinkeby-Kista där 70,8 procent av invånarna över 65 fått första dosen. Därefter följer Skärholmen med 73,9 procent. Spånga-Tensta ligger på 76,6 procent. Det är att jämföra med Norrtälje som ligger högst upp på listan, med 91,9 procent.

– Vi ser att det är ett mönster som går igen och som liknar de flesta folkhälsosatsningar vi gör, där det krävs mer resurser för att nå ut med information och utbilda i vissa socioekonomiskt svagare områden. Det krävs ofta mer tid för att nå de resultat vi önskar. Vi har även sett signaler om att vaccinationsviljan inte är lika stark i vissa områden, säger Magnus Thyberg.

Satsar på mobila vaccincentraler

För att nå ut med information om vaccinet har regionen översatt informationsmaterial till över 30 olika språk, berättar Magnus Thyberg, som de försöker sprida i områden som är aktuella för den typen av åtgärd.

– Vi har även informatörer som arbetat under våren för att möta invånare och lokala organisationer i olika områden för att prata om just vaccin. Vi har dessutom haft webbinarier som varit väldigt välbesökta och som vi hoppas ger resultat, säger han.

22–23 maj och 29–30 maj kommer regionen att köra ut informationshubbar till Rinkeby, Tensta, Skärholmen, Handen, Fittja och Södertälje, där invånare kan få svar om vaccin och hjälp att boka tider.

Dessutom sjösätts snart en ny satsning med mobila vaccinationscentraler.

– Där behöver man inte förboka en tid utan kan komma när man vill. Först ut är Södertälje och Botkyrka och därefter kommer de bli fler beroende på var de behövs, säger Magnus Thyberg.

Hälsoinformatörer i Rinkeby

I Rinkeby, där det öppnats en vaccinationscentral i Bredbyskolan, har hälsoinformatörer funnits på plats utanför medborgarkontoret under den senaste veckan för att prata om vaccinet med invånare. Det kommer de att fortsätta göra.

– Vi har fått en positiv respons och tror att de kan bidra till att fler lokalbor vaccinerar sig, säger Magnus Thyberg.

När tror du alla kan vara vaccinerade?

– Vi har inget eget mål, men regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har ett mål om den 5 september. Vårt primära mål är att se till att vi har en kapacitet att vaccinera alla, säger Magnus Thyberg.

https://www.mitti.se/nyheter/stockholm-oppnar-upp-for-spruta-nummer-tva/repuek!T7ENRxobsdIwxu@ZjdncA/

Källa: Region Stockholm

Källa: Region Stockholm