Polisen i Järfälla varnar för en ny typ av bedrägeri vid bilförsäljningar på Blocket. Foto: Mostphotos

Så lurar nya Blocketbedragare säljare på deras bilar

Polisen i Järfälla varnar för en ny typ av Blocketbedrägerier. Med hjälp av fula metoder kommer de över din bil – och säljer den själva.

  • Publicerad 16:17, 17 aug 2017

Bedragarna tar kontakt med personer som lagt ut sin bil till försäljning på Blocket. Mot en summa pengar erbjuder de sig att sköta hela försäljningen åt dig – men deras syfte är något helt annat.

– Det blir allt vanligare med företag som inte är bilfirmor i traditionell bemärkelse, utan bilförmedlare, säger Magnus Nilsson på lokalpolisen i Järfälla.

Bedragarna skriver avtal på att de får ta hand om försäljningen, för att bilägaren själv ska slippa hantera det.

– Men efter att ni skrivit avtalet och de har tagit med sig bilen ser du inte röken av den. Istället säljer de den själva, och eftersom du har skrivit på papper och de har en kopia på ditt körkort så ser allt schysst ut för köparen, säger Magnus Nilsson.

Har ni fått in många samtal om det här?

– Nej, men vi har sett att det dykt upp. Och det är stora värden som blir väldigt kännbara för den som utsätts för brottet. Det kan handla om bilar för allt från några tusen till 80 000 kronor.

Han är samtidigt noga med att poängtera att det finns många seriösa bilförmedlare.

– Men tyvärr är det en tacksam marknad för kriminella. Om man funderar på att sälja bilen genom att anlita ett förmedlingsföretag, så gör efterforskningar och kolla upp företaget, säger Magnus Nilsson.